Agenda

Workshop: Circulariteit & Additive Manufacturing

Workshop: Circulariteit & Additive Manufacturing

Additive manufacturing, ook bekend als 3D-printen, biedt verschillende voordelen voor de auto-industrie, met name op het gebied van duurzaamheid.

Deze technologie maakt niet alleen flexibelere en innovatieve ontwerpbenaderingen mogelijk, waarbij ontwerpers onderdelen met geïntegreerde functionaliteiten kunnen maken door meerdere onderdelen in een enkele eenheid te combineren, maar het vermindert ook vaak het aantal onderdelen dat nodig is in een voertuig, waardoor de montage- en demontageprocessen eenvoudiger worden en recycling en herfabricage aan het einde van de levensduur uiteindelijk gemakkelijker worden.

Additive manufacturing sluit goed aan bij de principes van de circulaire economie door recycling en hergebruik van materialen te stimuleren. Veel 3D-printtechnologieën maken het ook mogelijk om gerecyclede of bio-gebaseerde materialen te gebruiken, waardoor de milieu-impact van autoproductie nog verder afneemt.

Om de bewustwording onder onze leden te vergroten organiseren wij, RAI Automotive Industry NL, samen met Brainport Eindhoven op 22 september een workshop op de Brainport Industries Campus met presentaties van AM specialisten, een rondleiding door de BIC-faciliteit inclusief bezoeken aan de volgende AM-bedrijven: Additive Industries, K3D, Hexagon en AM-Flow. We sluiten af met een netwerkevenement aan het einde van het programma.

Programma

13.00 uur Inloop met koffie en thee
13.30 uur Welkom door Jean Pierre Heijster, RAI Automotive Industry NL
13.35 uur Introductie AM Hub Eindhoven door Ingrid van Haaren, Brainport Eindhoven
13.45 uur Presentatie door Pieter Ruijssenaars, DiManEx
14.00 uur Presentatie door Jan Klingen, Hexagon Manufacturing Intelligence
14.20 uur Presentatie "Onderzoek naar 3D printen met composieten" door Hein van de Vrande, Fontys Hogescholen
14.45 uur Presentatie door Paul Gosselink, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM)
15.10 uur BIC rondleiding
16.00 uur Netwerkborrel
17.00 uur Einde programma

We zien dit evenement als een opwarmertje voor de AM Missie naar de FORMNEXT beurs op 9 en 10 november in Frankfurt, waar we u graag als gast verwelkomen op de Brainport Eindhoven stand.

Aanmelden