Nieuws

ACEA: Tot 2030 wekelijks 14.000 openbare oplaadpunten in de EU nodig

ACEA roept alle EU-lidstaten dringend op om meer te investeren in infrastructuur voor elektrisch oplaadbare auto's, bestel­wagens, vracht­wagens en bussen. De koepel­organisatie baseert zich daarbij op een recent onderzoek van McKinsey waaruit blijkt dat er in de EU wekelijks 14.000 nieuwe oplaadpunten bij zouden moeten komen om aan de CO2-reductiedoelstellingen te kunnen voldoen.

ACEA: Tot 2030 wekelijks 14.000 openbare oplaadpunten in de EU nodig

De auto-industrie brengt op dit moment al honderden modellen van emissiearme en emissieloze voertuig­en op de markt, maar maakt zich grote zorgen over de trage uitrol van de infrastructuur die nodig is om deze voertuig­en op te laden. De verkoop van EV’s is de afgelopen vijf jaar vertienvoudigd, tot 1,7 miljoen stuks vorig jaar (dat komt neer op 18 procent van de totale markt). Het aantal openbare oplaadpunten in de EU is in dezelfde slechts met een factor 2,5 keer toegenomen.

6,8 miljoen laadpunten

Volgens nieuw sectoroverschrijdend onderzoek, uitgevoerd door McKinsey, zouden tegen 2030 in de hele EU tot 6,8 miljoen openbare oplaadpunten nodig zijn om de beoogde CO2-reductie van 55 procent voor personen­auto's te bereiken. Dit aantal is bijna twee keer zo hoog als waar de Europese Commissie van uitgaat in haar voorstel voor de verordening betreffende infrastructuur voor alternatieve brandstoffen (AFIR). Over dit voorstel wordt nu onderhandeld in het Europees Parlement en de Raad.

Dit betekent dat er elke week zo’n 14.000 openbare oplaadpunten voor alle voertuig­segmenten in de hele EU zouden moeten worden geïnstalleerd, vergeleken met het huidige aantal van 2.000 per week.

Enorme milieuvoordelen

De overgang naar zero-emissie is volgens ACEA-voorzitter Oliver Zipse een race op lange termijn. "De belangrijkste uitdaging is nu om alle lidstaten ervan te overtuigen het tempo op te voeren bij het uitrollen van de benodigde infrastructuur. Het AFIR-voorstel vraagt absoluut om een ambitieuze conclusie, zowel qua timing als de voor elk EU-land gestelde doelen."

Hoewel er in het begin aanzienlijke investeringen nodig zullen zijn, vertegenwoordigen die slechts een fractie van de totale investeringen in vergelijkbare infrastructuurprojecten – en zouden ze bovendien enorme milieuvoordelen opleveren. Het nieuwe onderzoek raamt de jaarlijkse kosten voor openbare laadinfrastructuur op € 8 miljard – ongeveer 16 procent van de investering in 5G en snelle internetnetwerken.

Verschillende vermogensniveau’s

De locaties, ruimte en vermogensniveaus die nodig zijn voor de infrastructuur van zware voertuig­en verschillen aanzienlijk van die voor personen­auto's. Volgens de analyse van McKinsey hebben vracht­wagens tegen 2030 ongeveer 279.000 oplaadpunten nodig, waarvan 84 procent in fleethubs. De overige oplaadpunten zullen voornamelijk openbare, snelle oplaadpunten (36.000) en openbare nachtlaadpunten (9.000) zijn.