Nieuws

Beeldvorming motorrijden en veiligheid klopt niet met de werkelijkheid

Terwijl motorrijden nog nooit zo veilig is geweest als nu, de ongevallen­cijfers en snelheden omlaag gaan en de veiligheidsmaatregelen toenemen, sluit de beeldvorming bij veel mensen niet aan bij de werkelijkheid. Uit onderzoek dat RAI Vereniging heeft laten uitvoeren voor de aftrap van Maart Motor Maand blijkt dat de helft van de ondervraagden van mening is dat motorrijden niet veilig is of zich er niet comfortabel bij voelt.

Beeldvorming motorrijden en veiligheid klopt niet met de werkelijkheid

Volgens het onderzoek fantaseert een derde van de Nederlanders zonder motorrijbewijs er weleens over om op de motor te stappen. De belangrijkste redenen om het motorrijbewijs te behalen zijn het gevoel van vrijheid en plezier (40%), het feit dat je minder in de file staat (30%) en het makkelijk kunnen parkeren (26%). Toch zijn er ook veel Nederlanders die het niet zien zitten om hun motorrijbewijs te behalen omdat zij motorrijden als iets spannends en niet veilig vinden.

Halvering ongevallen

Die perceptie is onjuist, zegt Ton Crooijmans, directeur BMW. "Juist de afgelopen jaren is het motorrijden steeds veiliger geworden. Het aantal dodelijke ongevallen met motorfietsen is de afgelopen 20 jaar zelfs gehalveerd van 95 ongevallen in 2000 naar 44 nu. Tegelijkertijd werkt de branche er hard aan om dit aantal nog verder naar beneden te brengen en de beeldvorming van motorrijden als iets spannends te veranderen."

ADAS-systemen

Want dat motorrijden steeds veiliger is, staat vast. Niet alleen door technologische ontwikkelingen zoals ADAS-systemen in zowel motorfietsen als in (vracht)auto’s wordt de weg voor motoren veiliger. Ook zijn motorkleding en motorhelmen veel veiliger dan vroeger. Eveneens gaan de snelheden op wegen naar beneden: de snelweg van 130 naar 100 km per uur en in binnensteden gaan de snelheden ook steeds vaker toe naar 30 km per uur. De motor is een zeer geschikt mobiliteits­product om in deze snelheden mee te bewegen.

Motor als mobiliteits­product

Elke dag behalen gemiddeld 65 Nederlanders hun motorrijbewijs. Tom Crooijmans ziet dat meer mensen de motor gebruiken als slim mobiliteits­product om van A naar B te komen, terwijl de motor vroeger meer gebruikt werd als luxe- en hobbyproduct. "De verkeers­situatie in Nederland verandert en de wegen raken overvol. Als motorrijder heb je het dan slim bekeken. Je staat nooit in de file en hebt altijd parkeerplek. Ook is er de laatste jaren veel behoefte geweest aan individueel vervoer. De motor is daar een goede oplossing voor."

Maart Motor Maand

Het onderzoek vormt de aftrap van Maart Motor Maand. Dé maand om stralend de weg op te gaan. Nu het voorjaarszonnetje zich steeds vaker laat zien en de dagen langer worden, is maart het moment voor veel motorrijders om er op uit te trekken. Op maartmotormaand.nl kunnen (toekomstige) motorrijders terecht voor inspiratie om hun MMM-moment te pakken.