Nieuws

Betaalbaarheid, Infrastructuur en Duurzaamheid centraal in Europees Mobiliteits­debat

  • secties:Alle secties
  • soort inhoud:Nieuwsbericht
  • datumPublished on

Afgelopen donderdag organiseerde de Mobiliteits­alliantie een Europees mobiliteits­debat ter voorbereiding op de Europese verkiezingen, gehouden in de Glazen Zaal in Den Haag. Onder leiding van dagvoorzitter Joost Hoebink gingen zes kandidaten voor het Europees Parlement in gesprek over belangrijke Europese mobiliteits­kwesties. De deelnemers die met elkaar de degens kruisten waren Sjoerd Wijnsma (CDA), Karin Jacobs (D66), Gerlof Bierma (BBB), Alisha Müller (VVD) en Roel Yska (VOLT).

Betaalbaarheid, Infrastructuur en Duurzaamheid centraal in Europees Mobiliteitsdebat

Het debat richtte zich op drie hoofdthema's: Infrastructuur, Betaalbaarheid en Duurzaamheid. Onderwerpen die in Brussel worden besproken en voor leden van RAI Vereniging zeer relevant zijn, vanwege de diverse verplichtingen die op de mobiliteits­sector afkomen.

Infrastructuur: Focus op TEN-T projecten

Tijdens het onderdeel over infrastructuur lag de nadruk op de TEN-T projecten (Trans-Europese Transportnetwerken). Voor grensoverschrijdend verkeer moeten transportverbindingen in Europa aan specifieke eisen voldoen en geharmoniseerd zijn. TEN-T streeft ernaar grote steden, havens, luchthavens en terminals in de hele EU met elkaar te verbinden.

Betaalbaarheid: Impact van ETS2 op brandstofprijzen

Bij het thema betaalbaarheid stond het toekomstige Europese Emissiehandels­systeem (ETS2) centraal. We moeten gaan betalen voor de CO2 die we uitstoten d.m.v. CO2-rechten. Terwijl ETS1 zich richt op de industrie, zal ETS2 van invloed zijn op brandstoffen en heeft daarmee impact op de prijs van onder meer diesel en benzine. De vraag die werd besproken was of het problematisch is dat ETS2 leidt tot hogere mobiliteits­kosten. De meningen waren hierover duidelijk verdeeld, waar het D66 vooral ging om klimaatdoelstellingen halen, maakt het CDA zich echt zorgen om de betaalbaarheid.

Duurzaamheid: Europese klimaatdoelen voor 2040 en 2050

Tot slot ging het debat over duurzaamheid en de Europese klimaatdoelen voor 2040 en 2050. In februari presenteerde de Europese Unie haar doelstelling voor 2040: een uitstootreductie van 90% om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Met de huidige maatregelen mikken we op 88% reductie in 2040. De vraag die op tafel lag is of het tussendoel voor 2040 heilig is, of dat een meer realistische en betaalbare transitie richting zero emissie in 2050 de voorkeur verdient. Het kwam duidelijk naar voren dat alle partijen de doelstellingen willen halen, maar de één hier hogere ambities heeft en de ander zichzelf meer realistisch vindt en we niet te hard moeten gaan met maatregelen.

Bekijk hier de video met de standpunten van de partijen.

Mobiliteits­alliantie

De Mobiliteits­alliantie is een samenwerkingsverband van 25 partijen. Samen zetten zij zich in voor bereikbaarheid, betaalbaarheid en verduurzaming van de mobiliteit in Nederland. RAI Vereniging is een van de oprichters en aanjagers van de Mobiliteits­alliantie. De Mobiliteits­alliantie bestaat uit: Keolis – GVB – EBS – FEHAC – KNV – HTM – Qbuzz – NKC - MKB-Infra – TLN – RAI Vereniging – RET – Fietsersbond – Transdev – VNA - ANWB – KNAC – NS – Arriva – Vereniging Zakelijke Rijders – BOVAG - Bouwend Nederland – OV-NL – Schiphol – Wandelnet.