Het negatieve sentiment in de Europese automobiel toeleveringsindustrie blijft voortduren in 2024, en er liggen meer uitdagingen in het verschiet. De vraag zou kunnen afnemen, en dat brengt onzekerheid mee. Dat is de algemene uitkomst van het Pulse Check, uitgevoerd door McKinsey Reseach. De Pulse Check is een vragenlijst die verspreid wordt onder de leden van CLEPA, de Europese automobiele toeleveranciers, en wordt twee keer per jaar afgenomen. McKinsey heeft een aantal verwachtingen, uitdagingen en kansen op een rij gezet en een aantal zullen in dit artikel worden besproken.
De algemene verwachting van de industrie in 2024
In 2023 bleef de vraag naar onderdelen voor toeleveranciers stabiel. Op dit moment lijkt dat nog steeds het geval te zijn, echter is de verwachting dat de vraag gaat afnemen. De oorzaak ervan is tweedelig. Ten eerste is de achterstand in orders van de afgelopen jaren, veroorzaakt door onder andere de materialencrisis, bijna weggewerkt. Ten tweede is de groei in de vraag voor EV-onderdelen aan het afvlakken en projecten worden uitgesteld. Zoals een van de ondervraagden stelt: “variabiliteit in volumes, aanhoudend hoge rentetarieven en een vertraging in de ontwikkelingsplannen van OEM's creëren een negatief scenario voor groei en marges”.
Naast de eventueel afnemende vraag, hebben toeleveranciers moeite om de hogere operationele kosten door te rekenen aan hun afnemers, de OEMs. Dit drukt zich uit in lagere winstgevendheid. Terwijl voor de COVID crisis toeleveranciers hogere winstmarges hadden dan OEMs, is dat nu omgedraaid en herstellen de OEMS een stuk beter. Dit alles geeft een negatief sentiment en onzekerheid onder de toeleveranciers, wat in de laatste Pulse check in 2024 toegenomen is ten opzichte van 2023. Ondanks het negatieve sentiment, verwacht de meerderheid wel dat de omzet zal groeien, echter is de verwachting conservatiever dan bij eerdere Pulse checks.
De uitdagingen en kansen voor toeleveranciers
Aan de toeleveranciers is ook de vraag gesteld wat zij nu zien als de uitdagingen die de grootste impact hebben op de onderneming. Aan de operationele kant zijn er moeilijkheden met doorberekenen van kosten aan de OEMs, 74% van de leveranciers heeft dat aangegeven in de top 3 uitdagingen, ten opzichte van 52% in 2023. Als tweede komt de onzekerheid, die toegenomen is van 23% naar 52%. Aan de strategische kant zijn er zorgen over de marco-economische ontwikkelingen. Het concurrentievermogen van de EU neemt af door de hoge productie kosten, ten opzichte van andere marken. Daarnaast zijn er moeilijkheden met het versnellen van technologische implementaties en nieuwe OEM requirements. De uitdaging met het verminderen van uitstoot wordt gezien als een minder probleem, echter blijft het reduceren van uitstoot in werkzaamheden lastig.
De kansen liggen in strategische beslissingen en CAPEX management. Op strategisch vlak wordt er door toeleveranciers vooral gekeken naar heronderhandelingen met de klanten en het optimaliseren van het technisch onderwerp van onderdelen, het materiaalgebruik en fabricage. CAPEX management, i.e. het managen van investeringen in vaste activa, is de minst beheerde uitgavenpost en draagt direct en significant bij aan de winsten. Bewezen optimalisaties in CAPEX management met management toolkits kunnen de kapitaalefficiëntie en inkomstengroei significant verbeteren.
Voor vragen of meer informatie over de Pulse Check, kan er een berichtje gestuurd worden naar Nadieh