Nieuws

De motor als slimme keuze voor woon-werkverkeer

Om de dagelijkse rit van werknemers naar het werk aangenamer en efficiënter te maken, kijken werkgevers naar alternatieve vervoermiddelen. RAI Vereniging streeft naar een breder aanbod van duurzame mobiliteits­opties voor werknemers, waarbij motoren een effectieve oplossing bieden voor flexibel woon-werkverkeer. Laten we eens kijken hoe motorrijden kan bijdragen aan betere doorstroming, minder uitstoot en lagere kosten.

De motor als slimme keuze voor woon-werkverkeer

Voordelen van de motor in woon-werkverkeer

Motorrijden naar het werk levert niet alleen de werknemer voordelen op, maar ook werkgevers en de omgeving. Motoren stoten minder CO₂ uit per kilometer dan auto's. Waar een gemiddelde auto 193 gram CO₂ per kilometer uitstoot, is dat bij motoren 146 gram. Bovendien zijn motoren compacte voertuig­en die de filedruk verminderen, wat resulteert in minder tijdverlies en een schoner milieu. Extra voordelen voor werkgevers zijn de besparingen op parkeerkosten en ruimte, doordat motoren minder parkeerplaats innemen.

Staan werknemers open voor motorgebruik naar het werk?

Onderzoek wijst uit dat er potentieel is voor een grotere rol van motoren in woon-werkverkeer. In Nederland hebben 1,5 miljoen mensen een motorrijbewijs, maar momenteel gebruikt slechts 0,5% van hen de motor voor het dagelijkse werkverkeer. Volgens RAI Vereniging staat een kwart van de forenzen open voor het gebruik van de motor naar het werk, en bij motorbezitters zelf ligt dit percentage zelfs op 66%. Er is dus ruimte voor groei, vooral als de juiste voorzieningen en voorwaarden worden geboden.

Wat weerhoudt mensen ervan om de motor te pakken?

Hoewel motorrijden aantrekkelijke voordelen biedt, zijn er ook belemmeringen die werknemers kunnen tegenhouden. Weersomstandigheden zijn bijvoorbeeld een vaak genoemde reden, net als de behoefte aan veilige en droog op te bergen motorkleding op het werk. Daarnaast zien veel niet-motorrijders motorrijden als gevaarlijk. Toch is deze perceptie bij ervaren motorrijders zelf minder aanwezig, wat suggereert dat de veiligheidsrisico's wellicht worden overschat door niet-rijders.

Hoe kunnen werkgevers motorrijders faciliteren?

Om werknemers te ondersteunen met de motor naar het werk te komen, kunnen werkgevers voorzieningen aanbieden. Overdekte-, afsluitbare motorparkeerplaatsen met slot­voorzieningen helpen bijvoorbeeld om de motor veilig te stallen. Lockers voor helmen en motorkleding, kleedruimtes met douches en laadpunten voor elektrische tweewielers maken het motorrijden extra aantrekkelijk.

Fiscale voordelen voor motorrijders

Werkgevers kunnen verschillende fiscale voordelen inzetten om motorgebruik te stimuleren. Zo is er een onbelaste reiskostenvergoeding van €0,23 per kilometer, die ook geldt voor de motor. Werkgevers kunnen ook een leasemotor aanbieden of gebruikmaken van aftrekposten bij de aanschaf van elektrische motoren. Dergelijke regelingen verlagen de kosten voor de medewerker en maken de overstap naar motorgebruik voor woon-werkverkeer aantrekkelijker.

Bekroonde manier van mobiliteit

Hoe flexibiliteit en duurzaamheid geïntegreerd kunnen worden in mobiliteits­beleid, zien we bij de motorpilot van politie-eenheid Amsterdam (linkje naar artikel). In deze pilot konden medewerkers drie maanden lang verschillende motoren uitproberen voor hun woon-werkverkeer, in samenwerking met Breikers en RAI Vereniging. De motor biedt werknemers een snel, efficiënt en milieuvriendelijk alternatief voor de auto en is daarom genomineerd voor de Zo Werkt het Award 2024. Lees hier meer over de succesvolle motorpilot van politie-eenheid Amsterdam.

Benieuwd hoe motoren binnen jouw organisatie het verschil kunnen maken?

Download hier de gids met alle informatie om motoren in jouw mobiliteits­beleid te integreren.