Nieuws

Drive Line Systems (DLS): De klimaatroute naar 2030 kent meerdere wegen

"Het ‘Fit for 55’ programma van de Europese Commissie creëert een spanningsveld tussen samenleving en overheden – die opteren voor Zero Emission – en de nuchtere realiteit dat het allemaal nog wel betaalbaar, rendabel en ‘doenbaar’ moet zijn", stelt Rob van Gils, managing director van DLS, in GO!Mobility. DLS benadert dit thema daarom vanuit het perspectief van de klant. Diens wensen, drijfveren, mogelijkheden en capaciteiten moeten voorop staan bij het ontwikkelen van een realistische en haalbare vergroeningstransitie die tevens maximaal bijdraagt aan maatschappelijke belangen.

Drive Line Systems (DLS): De klimaatroute naar 2030 kent meerdere wegen

Daarbij is de keuze voor zero-emissie naar zijn oordeel niet per se leidend, omdat dit niet per saldo de maximale bijdrage hoeft te leveren aan emissiereductie.

DLS heeft meer dan 50 jaar ervaring in aandrijflijnoplossingen voor heavy-duty on- en off-road transport en stationaire toepassingen. Het verkoopprogramma is globaal in drie segmenten te verdelen: Powertrain (hoogwaardige en efficiënte aandrijflijnproducten voor heavy-duty voertuig­en en machines), Green Mobility (schone en duurzame mobiliteits­oplossingen) en Smart Mobility.

Meerdere vergroeningsopties

Eindgebruikers vragen DLS volgens Van Gils steeds vaker om hen te ondersteunen met hun duurzaamheidsstrategie en het vergroenen van bestaande voertuig­en- en het machinepark. "Dat doen wij door een compleet uitvoeringsconcept voor de route naar zero-emissie te ontwikkelen en samen met de klant te bepalen welke stappen men op welk moment wil en kan nemen." De vraag is alleen, vervolgt hij, welke vergroeningsstrategie op basis van het beschikbare budget het maximale rendement levert? De te maken keuzes hangen sterk af van verschillende variabelen. "Los van het budget is het van belang vooraf te bepalen welke emissiereductie de prioriteit heeft: CO2, NOx, roetdeeltjes, etc. Een klant die 700.000 euro (excl. BTW) te besteden heeft kan hiervoor één waterstof­voertuig aanschaffen. Maar ook twee nieuwe elektrische voertuig­en. Of een viertal tot elektrische tractie omgebouwde wagens (retrofit), of veertien hybride retrofit voertuig­en. De klimaatroute naar 2030 kent dus meerdere wegen en de ‘beste keuze’ zal per bedrijf waarschijnlijk verschillend zijn."

Rekenmodel bepaalt klimaatroute

Daarnaast zijn er tal van geavanceerde retrofit dieselpartikelfilters die de uitstoot van schadelijke deeltjes substantieel verminderen. Zo kan dezelfde gebruiker die 7 ton te besteden heeft bijna 18 voertuig­en laten voorzien van één retrofit SCRT-systeem (combinatie van katalysator en roetfilter), óf onder 28 voertuig­en een SCR-retrofit (katalysator) laten plaatsen óf ervoor kiezen onder 35 voertuig­en een retrofit roetfilter (DPF) te laten monteren. DLS bekijkt daarom per optie met het rekenmodel hoeveel kilogram emissie (NOx, roet, CO2) de klant kan besparen met het vergroeningsbudget van zijn organisatie."

Zero Emission Construction Consortium (ZECC)

Op dit moment is DLS volop actief met verschillende projecten. Zo heeft het bedrijf, samen met ketenpartners Reyrink Groep, Everfuel en TNO, het Zero Emission Construction Consortium (ZECC) opgericht. Binnen dit samenwerkingsverband werkt DLS aan een modulaire opzet van voertuig­besturing, opdat alle componenten in de zero emissie-aandrijflijn onafhankelijk van het voertuig uitwisselbaar zijn. Hiermee beoogt DLS de introductie van de emissieloze bouwplaats te versnellen.