Nieuws

Einde aan daling voertuig­diefstal

Na een periode van jarenlange dalingen is er voor het eerst weer sprake van een toename van het aantal gestolen (motor)voertuig­en. Zo steeg het aantal gestolen personen­auto’s in de eerste helft van dit jaar met 13 procent tot 2.900 eenheden. Verder vielen tot en met juni 817 motorfietsen ten prooi aan het dievengilde (+39%), 6.110 brom- en snorfietsen (+ 38%) en 646 lichte bedrijfs­wagens (+32%).

Einde aan daling voertuigdiefstal

De groei van het aantal personen­autodiefstallen komt voor bijna een derde van de gevallen (28%) op het conto van voertuig­en in de leeftijdscategorie van 3 t/m 5 jaar. In de categorie tot 3 jaar oud werden 63 auto’s minder gestolen dan het jaar daarvoor. Hier lijken de toegenomen connectiviteit en betere traceerbaarheid hun vruchten af te werpen.

Keyless entry zwakke schakel

Volgens Rudi Welling, manager van het Landelijk Intelligence- en expertise centrum Voertuig­criminaliteit (LIV), is een deel van het probleem toe te schrijven aan het feit dat voertuig­en van 4 jaar en ouder met een nieuwprijs beneden de 50.000 euro vaak geen extra alarm­systeem hebben en daardoor extra kwetsbaar zijn voor diefstal en autokraak. ‘Keyless entry blijkt nog steeds bij veel merken eenvoudig te kraken. Een extra CCV goedgekeurd alarm­systeem monteren en een aanwezig keyless systeem uit laten schakelen is de beste remedie.’

Toename tweewielerdiefstal verontrustend

Tegelijkertijd noemt LIV de diefstaltoename van tweewielers verontrustend. Veertig procent van de brom- en snorfietsen en motorfietsen wordt in de drie grote steden Den Haag, Rotterdam en Amsterdam gestolen. Dat mobiliteit en parkeren van tweewielers in grote steden makkelijker en goedkoper is stimuleert de vraag naar tweewielers en dat kan naar het oordeel van LIV een mogelijke oorzaak zijn van de diefstaltoename. Het expertisecentrum voor voertuig­criminaliteit benadrukt dat ook hier geldt dat montage van een goedgekeurd alarm­systeem in combinatie met een extra slot, dat is verankerd aan een vast punt of speciale parkeersteun, diefstal zal tegengaan. ‘Publiek private inzet op preventie maar ook opsporing is en blijft noodzakelijk’, aldus het LIV.

Download hier de infographic van de diefstal­cijfers

Relevante downloads