Nieuws

Elaad Testlab officieel geopend

Vorige week opende Koning Willem-Alexander het nieuwe testlab van ElaadNL in Arnhem. De koning plugde een elektrische vuilnis­wagen in en startte daarmee officieel de eerste laadsessie in het nieuwe lab.

Elaad Testlab officieel geopend

Na een rondleiding waarbij verschillende soorten tests werden toegelicht, was er in de middag een informatie­markt met verschillende soorten laadinfrastructuur en elektrische voertuig­en waaronder een elektrisch vliegtuig, elektrische motoren, een personen­auto die ook stroom terug kan leveren (V2G), elektrische bussen, de zonne-auto, een elektrische graafmachine en een hypermoderne elektrische asfaltspreidmachine. Honderden belangstellenden maakten zo kennis met het nieuwe testlab van ElaadNL.

Energiecluster

Het Elaad Testlab maakt onderdeel uit van het energiecluster Connectr. Binnen Connectr bundelen diverse partijen hun krachten door kennis en kunde te delen, nieuwe ideeën te testen en deze in de praktijk te brengen. Het initiatief bestaat uit projecten, gedeelde faciliteiten en een fysieke plek; het op Industriepark Kleefse Waard in Arnhem te vestigen Innovatielab.

Laden met hoge vermogens

Laadpaalfabrikanten, laadpaalbeheerders, leveranciers van energiediensten, netbeheerders, onderwijsinstellingen en autoproducenten kunnen gebruik maken van de testfaciliteiten van ElaadNL. Er is meetapparatuur aanwezig om de stroomkwaliteit te meten en er is infrastructuur om in korte tijd en met hoge vermogens stroom te laden. Ook kan in het testlab de hele communicatie­keten van voertuig, laadpaal, registratie­systeem en interactie met bijvoorbeeld zonnepanelen en lokale energiesystemen worden onderzocht. Daarnaast is de cybersecurity van deze communicatie een aandachtsgebied. Goede cybersecurity van laadinfrastructuur is van groot belang om de stabiliteit van het stroomnet te kunnen waarborgen.

Interoperabiliteit

Andere zaken die in het lab getest worden, zijn de interoperabiliteit (kan elk voertuig met elke laadpaal probleemloos laden?), de aansluiting van laadpalen op het stroomnet (wettelijke taak van netbeheerders) en slim laden of Smart Charging. Met dat laatste worden de snelheid en het tijdstip van het laden aangepast aan bijvoorbeeld de beschikbaarheid van lokaal opgewekte stroom uit zon en wind, de ruimte op het stroomnet of aan variatie in stroomprijzen. Bij tests wordt er gekeken of het elektrische voertuig de stuursignalen goed volgt. Om in de nabije toekomst grote aantallen elektrische voertuig­en probleemloos te kunnen laden is succesvolle implementatie van slim laden op grote schaal immers noodzakelijk.

Een groot voordeel van het Elaad Testlab voor de leden van RAI Vereniging is dat alle in Nederland beschikbare merken laadpalen en laadoplossingen aanwezig zijn en dat er zodoende op een centrale plek eenvoudig getest kan worden op het correct functioneren van het laden en de communicatie tussen voertuig en de diverse laadpalen. Daardoor vermindert de kans op laadproblemen in de praktijk aanzienlijk.