Nieuws

Flinke toename diefstal EV’s

In de eerste zes maanden van dit jaar werden in ons land in totaal 9.831 voertuig­en gestolen, een daling van 9 procent, zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Informatie- en expertisecentrum Voertuig­criminaliteit (LIV). Opvallend was de forse toename van het aantal gestolen elektrische/hybride voertuig­en met 27 procent tot 447 eenheden.

Flinke toename diefstal EV’s

De maand januari liet volgens het LIV nog een zeer forse stijging zien van de diefstal van personen­auto’s, maar in de maanden erna was sprake van een afname. In het eerste halfjaar wisselden 2.917 personen­auto’s onvrijwillig van eigenaar (+1%), terwijl de diefstal van lichte bedrijfs­wagens met 21 procent tot 783 voertuig­en. Toyota (+18%), met name de RAV4 en de C-HR, was het meest in trek bij het dievengilde. Diefstal van de Fiesta en de Focus zorgen bij Ford voor een opvallende stijging van 22 procent.

Extra beveiliging

Een alarm­systeem met CCV keurmerk blijft een voor alle voertuig­categorieën een belangrijke aanbeveling, stelt het LIV. Maar ook als dit wordt gecombineerd met een mechanische beveiliging op stuur, versnellingspook of rempedaal lijkt het de meest effectieve beveiliging te zijn. Bovendien is het uitschakelen van keyless entry of een KE01 Keyless protector eveneens een goede beveiliging , zegt LIV-manager Rudi Welling.

Internationaal probleem

Wat het LIV wel zorgen baart is de gestage toename van de verduistering van voertuig­en. ‘Ook in het buitenland verduisterde voertuig­en duiken steeds vaker in Nederland op. Andersom zijn in Nederland gestolen voertuig­en regelmatig in Frankrijk te vinden. Het lijkt een internationaal probleem te worden waar we nog geen gepaste aanpak voor hebben.’