Nieuws

Forse omzetgroei transportsector in Q1

De omzet van de totale transportsector is in het eerste kwartaal van dit jaar met ruim 27 procent gegroeid vergeleken met het eerste kwartaal van 2021. De post- en koeriersdiensten bleven als enige deelmarkt achter, meldt het CBS.

Forse omzetgroei transportsector in Q1

De omzet van post- en koeriersdiensten was in Q1 lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Toen was er namelijk als gevolg van de strenge lockdown sprake van meer internet­verkopen en werd er minder in winkels gekocht.

Omzetstabilisatie Q2

Van de transportbedrijven verwacht 57 procent dat de omzet in het tweede kwartaal gelijk blijft vergeleken met Q2 van 2021. Iets meer dan 5 procent van de bedrijven gaat er van uit dat de omzet daalt. Voor het eerste kwartaal van 2022 dacht 20 procent van de bedrijven dat de omzet zou dalen vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

In het personenvervoer per spoor rekent 82 procent van de bedrijven op een hogere omzet in het tweede kwartaal van 2022. Naar verwachting gaat er meer gereisd worden omdat er meer op kantoor wordt gewerkt.

Prijsontwikkeling

Bijna driekwart (73%) van de transportbedrijven verwacht dat de prijzen dit kwartaal gelijk blijven. Ruim 26 procent verwacht een prijsstijging, en een half procent een prijsdaling. Bijna alle transportbedrijven (96 procent) voorzien met evenveel of meer mensen aan het werk te zijn.

Recordaantal vacatures

In het eerste kwartaal van 2022 waren er ruim 19.000 vacatures in de transportsector. Dit is het hoogste aantal vacatures sinds 1997. Het aantal openstaande vacatures stijgt al sinds het eerste kwartaal van 2021. Toen waren er ruim 10.000 openstaande vacatures.

Omzet deelmarkten transport