Nieuws

Hogere omzet auto- en motorbranche in Q1

De Nederlandse auto- en motorbranche heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een omzetgroei van 21,5 procent geboekt, vergeleken met een jaar eerder. De omzet van de deelbranche handel en reparatie in personen­auto’s nam in het eerste kwartaal zelfs toe met 30,2 procent, meldt het CBS.

Hogere omzet auto- en motorbranche in Q1

Dit is volgens het CBS mede te verklaren door prijsstijgingen die de laatste maanden zijn doorgevoerd en de populariteit van elektrische auto’s. De branche heeft nog altijd te maken met chiptekorten en gebrek aan personeel Ook de oorlog in de Oekraïne begint een rol te spelen.

Prijsstijgingen

De afgelopen maanden stegen de prijzen van occasions en nam de verkoop van elektrische voertuig­en door de gestegen benzineprijzen toe. Gespecialiseerde reparatiebedrijven zetten in het eerste kwartaal 15,5 procent meer om dan een jaar eerder.

Mede door de toegenomen vraag naar EV’s steeg de import van nieuwe personen­auto’s met 8,4 procent. Ook deze branche heeft te lijden onder een haperende onderdelen­voorziening. Door de oorlog in Oekraïne sloten meerdere fabrieken de deuren waardoor de onderdelen­voorziening in het nauw kwam. Ook trokken autofabrikanten zich terug uit Rusland.

Zwaardere bedrijfs­autobranche

De zwaardere bedrijfs­autobranche behaalde in Q1 eveneens een omzetgroei van 12,6 procent. Wel kreeg de sector te maken met sluitingen van fabrieken. Door de oorlog in Oekraïne waren bepaalde onderdelen, zoals kabelbomen, moeilijker leverbaar en heeft men nog steeds last van chiptekorten.

Gespannen arbeids­markt

Net als in andere branches speelt ook bij de auto- en motorbranche de gespannen arbeids­markt. Ongeveer 23,4 procent van de bedrijven gaf in het tweede kwartaal van 2022 aan een tekort aan arbeids­krachten te hebben. In het eerste kwartaal van dit jaar waren er in de branche 7.300 vacatures, het hoogste aantal sinds 1997.

Omzetontwikkeling auto- en motorbranche