Nieuws

Hoogte recyclingbijdrage auto’s en beheerbijdragen autobatterijen 2023 bekend

De recyclingbijdrage voor personen­auto’s en lichte bedrijfs­wagens is vanaf 1 januari 2023 vastgesteld op €22,50. Dat maken RAI Vereniging en Auto Recycling Nederland (ARN) vandaag bekend. Daarmee is het bedrag met €2,50 verlaagd ten opzichte van de €25 per auto dit jaar. De recyclingbijdrage wordt geïnd om alle auto’s in Nederland aan het einde van hun levensduur goed te kunnen recyclen. De beheerbijdragen die deelnemende importeurs aan ARN betalen voor inzameling en recycling van de Li-ion batterijen voor elektrische voertuig­en blijven gelijk.

Hoogte recyclingbijdrage auto’s en beheerbijdragen autobatterijen 2023 bekend

Daling recyclingbijdrage auto’s

De recyclingbijdrage op auto’s is sinds 1 mei 2021 verplicht voor alle auto’s en lichte bedrijfs­wagens die voor het eerst een Nederlands kenteken krijgen. Hierdoor wordt voor elke auto een bijdrage geleverd aan het recyclingfonds. Ondanks stijgende recyclingkosten kan de recyclingbijdrage hierdoor opnieuw omlaag. Nadat de recyclingbijdrage vorig jaar is gedaald van €30 naar €25, gaat het bedrag per 1 januari 2023 verder omlaag naar €22,50. De recyclingbijdrage maakt onderdeel uit van de totaalprijs bij aanschaf van een auto die voor het eerst op de Nederlandse markt komt.

Recyclingprestatie van 98%

De recyclingbijdrage op auto’s wordt door ARN ingezet om aan de wettelijke verplichting van minimaal 95% autorecycling en hergebruik te voldoen. Afgedankte auto’s in Nederland worden duurzaam gerecycled en vrijwel alle restmaterialen worden nuttig toegepast. Autodemontagebedrijven, shredderbedrijven en recyclingbedrijven hebben in de afgelopen jaren gezamenlijk een recycling­percentage van ongeveer 98% bereikt.

Gelijke beheerbijdrage voor autobatterijen

De beheerbijdrage voor de inzameling en recycling van Li-ion autobatterijen is vorig jaar gehalveerd. Reden hiervan was dat autobatterijen langer mee blijken te gaan dan oorspronkelijk verwacht. De huidige tarieven zijn goed afgestemd op de verwachte toekomstige verplichtingen voor de inzameling en recycling van afgedankte autobatterijen. Om die reden wordt de beheerbijdragen die deelnemende auto-importeurs aan ARN betalen voor inzameling en recycling van Li-ion batterijen per 1 januari 2023 niet gewijzigd.

Hergebruik van afgedankte autobatterijen ligt op 83%

Met de beheerbijdrage is het mogelijk om afgedankte autobatterijen op een duurzame wijze te recyclen. Samen met dealerbedrijven, autodemontagebedrijven en recyclingbedrijven is vorig jaar een recyclingprestatie van 83% behaald. De wettelijke recyclingeis van minimaal 50% van het gewicht van de lithium-ion batterijen is daarmee ruimschoots gehaald. ARN zal de deelnemende importeurs informeren over de beheerbijdragen die zij aan het ARN beheerplan betalen voor de inzameling en recycling van batterijen.

Sectie­manager Personen­auto's en lichte bedrijfs­wagens | Zware bedrijfs­wagens

Sacha Boedijn

Bekijk profiel Sacha Boedijn