Nieuws

ING Sectorupdate Transport & Logistiek

De transport- en logistieksector staat nooit stil. In deze update van ING worden de gevolgen van versoepelde EU-regels voor chauffeurs van buiten de EU besproken, net als de opvallende veerkracht van de logistiek te midden van stijgende faillissementen. Ook is er aandacht voor het creëren van economische ruimte binnen de sector en de cruciale rol van laadpleinen in de elektrificatie van het wagenpark.

ING Sectorupdate Transport & Logistiek

Afzwakking Europese regelgeving: slecht nieuws voor chauffeurs van buiten EU

Vracht­wagenchauffeurs van buiten de EU worden o.a. in Nederland uitgebuit, met onderbetaling en slechte leefomstandigheden. De Nederlandse Arbeidsinspectie moet controleren of de juiste arbeids­voorwaarden worden toegepast, maar handhaving schiet tekort. Volgens Europees recht mogen transportbedrijven derdelanders inzetten echter kampt de sector met structurele problemen, zoals intimidatie en slechte naleving van arbeids­regels, wat de veiligheid en mensenrechten van chauffeurs in gevaar brengt.

Is er een oplossing?

Het aandeel buitenlandse transportbedrijven dat internationale transporten vanuit Nederland uitvoert, is de afgelopen jaren sterk gestegen. In deze landen zijn de lonen lager en de arbeids­voorwaarden soberder, wat soms zelfs leidt tot uitbuiting om kosten te drukken. De CSRDDD wetgeving is in het leven geroepen om deze misstanden inzichtelijk te maken en uit te bannen. Met het indienen van de Omnibus directive lijkt deze regelgeving echter aanzienlijk versoepeld te worden. Dit is een gemiste kans voor het verbeteren van mensenrechten en een eerlijkere concurrentiepositie voor Nederlandse transporteurs. Lees hier meer over afzwakking Europese regelgeving.

Het aantal faillissementen stijgt begin 2025, logistieke sector positieve uitzondering

In februari zijn 45 meer bedrijven failliet verklaard dan in januari, meldt het CBS. Dat is een stijging van 14 procent. In vergelijking met februari 2024 lag het aantal faillissementen in februari 7 procent hoger.

Het aantal faillissementen fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 911 in mei 2013. Daarna zette een daling in en werd in augustus 2021 met 109 een laagterecord bereikt. Vervolgens nam het aantal faillissementen weer geleidelijk toe tot 2024. Sindsdien is het aantal faillissementen per maand niet verder opgelopen.

Wat betekent dit voor jou?

In de transportsector zien we een lichte daling in februari en met een gemiddeld aantal faillissementen van 16 per maand scoort 2025 aanzienlijk beter dan vorig jaar. In 2024 gingen er gemiddeld 25 bedrijven per maand failliet in de logistieke sector.

De transport en overslagsector moet economische ruimte creëren

De Nederlandse economie heeft de afgelopen drie decennia redelijk goed gepresteerd, met een stijging van de levensstandaard van ongeveer 50%. Echter, het oude economische model lijkt niet meer geschikt voor de toekomst. De Nederlandse economie moet structureel veranderen om aan de maatschappelijke ambities te voldoen volgens PWC. Er zijn verschillende knelpunten die de economische groei beperken, zoals vergrijzing, klimaatverandering, technologische verstoring en geopolitieke trends.

Specifieke uitdagingen voor Nederland zijn onder andere afnemende fysieke ruimte, verzuring en waterkwaliteitsproblemen. Om hoge welvaart en welzijn te behouden, moet de economie veranderen. De overheid moet keuzes maken om schaarse productiemiddelen te herverdelen en ruimte te creëren voor productieve activiteiten met een beperkte ruimtelijke en milieu­belasting.

De sector transport en opslag zit in de gevarenzone. Ze moet economisch ruimte creëren door productiviteit te verhogen en minder broeikasgassen uit te stoten. Lukt dit niet dan moet de sector krimpen of verplaatsen is de harde conclusie van het onderzoek. Bekijk het onderzoek hier.

Laadpleinen zijn een belangrijke schakel in de elektrificatie van de vloot

Een eigen laadplein is cruciaal voor transporteurs om efficiënt en duurzaam te opereren. Met het toenemende aantal elektrische vracht­wagens wordt de urgentie naar de toekomst toe alleen maar groter. Hoewel het installeren van een laadplein eenvoudig lijkt, komt er veel bij kijken. Bovendien is het laadplein slechts één onderdeel van de transitie van je vloot, waarbij elke beslissing invloed heeft op andere onderdelen.

Wat betekent dit voor jou?

Voor de meeste transporteurs is de elektrificatie van de vloot een onbekend terrein vol valkuilen. Daarom is het belangrijk om tijdig een specialist in te schakelen. Uiteindelijk wil je de transportkosten zo laag mogelijk houden, en een laadplein speelt daarbij een belangrijke rol. Ontdek hier welke manier van duurzaam ondernemen past bij jouw bedrijf

Bron: ING - Sectorupdate Transport & Logistiek