Nieuws

Kabinet presenteert Actieagenda Auto

Minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat heeft eind vorig jaar de Actieagenda Auto ‘Toekomst­perspectief Automobiliteit’ gepresenteerd. In zijn begeleidende brief aan de Tweede Kamer schrijft de minister dat de mobiliteits­sector snel verduurzaamt en dit nodig blijft om zicht te houden op klimaatneutrale mobiliteit in 2050.

Kabinet presenteert Actieagenda Auto

In het regeerprogramma heeft het kabinet aangekondigd eind 2024 met een Actieagenda Auto te komen. Met daarin onder andere de aanpak voor het overdag invoeren van 130 km/u waar dat kan, en het op een veilige en verantwoorde manier inspelen op technologische ontwikkelingen, zoals het groeiend aandeel van de elektrische (vracht)auto, digitalisering en autonoom rijden.

(Keuze)vrijheid

Het kabinet vindt (keuze)vrijheid voor iedereen belangrijk en wil dat men kan blijven kiezen voor de auto. Met prioriteit voor het – Samen met het ov, de fiets, lopen en deelmobiliteit – bereikbaar maken van nieuwe woningbouwlocaties, het vergroten van de verkeers­veiligheid, het in stand houden van het hoofdwegennet en de aanpak van files. Deze Actieagenda Auto laat zien welke maatregelen het ministerie de komende jaren treft op zes speerpunten, passend bij de grote opgaven en ontwikkelingen van dit moment.

Zes speerpunten

De Actieagenda Auto beschrijft de zes speerpunten die de minister de komende jaren heeft:

1. Bereikbare woningen en regio’s
2. Veilige, betrouwbare wegen
3. File-aanpak en voorspelbare reistijden
4. Elektrisch rijden
5. Slimmere auto’s en veilig rijgedrag
6. Duurzaam en innovatief goederenvervoer

Elektrisch rijden

Voor elektrisch rijden zegt de minister te werken aan meer oplaadmogelijkheden voor alle typen elektrische voertuig­en: van (bestel)auto’s tot vracht­auto’s en bussen.
Daarnaast zet het ministerie zich er volgens Madlener voor in om voor goede netspanning te zorgen. ‘Het is van belang dat autorijden voor iedereen betaalbaar blijft. We werken daarom aan een plan voor hervorming van auto­belastingen en de gerelateerde CO2-reductie. Veel instrumenten om de auto betaalbaar te houden vallen buiten de directe invloedssfeer van het ministerie van IenW. Zoals de belastingen, de aanschafkosten en de afschrijvingen van de auto. Daarom zullen we in het kabinet en aan andere tafels aandacht blijven vragen voor het belang van betaalbare automobiliteit.’

De Actieagenda Auto is hier te downloaden

Relevante downloads