Nieuws

Kansen voor de vrachtfiets in de stadslogistiek

  • secties:Alle secties
  • soort inhoud:Nieuwsbericht
  • datumPublished on

Sinds begin 2022 is het aantal vrachtfietsen dat in Nederland rondrijdt volgens schattingen van Transport en Logistiek Nederland (TLN) met bijna een factor 3 gegroeid tot zo’n 10.000 exemplaren. Dit laat zien dat de (elektrische) vrachtfiets veel potentie heeft. De vrachtfiets zorgt voor optimalisatie van het logistieke proces, is kostenverlagend, draagt bij aan duurzaamheidsdoelstellingen én is een uitstekend marketinginstrument, constateren de samenstellers van het rapport ‘Kansen voor de vrachtfiets in de stadslogistiek’’, van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Kansen voor de vrachtfiets in de stadslogistiek

Met de komst van de elektrische fiets heeft ook de traditionele bakfiets een metamorfose ondergaan. In Nederland, maar ook internationaal is een breed scala aan elektrische bakfietsen te vinden. In de nieuwe uitgave kijkt RVO naar voorbeelden van en ervaringen met het gebruik van vrachtfietsen voor goederenvervoer. Dit zijn korte riten op drukke wegen waar ook steeds meer eisen worden gesteld om de leefbaarheid, het klimaat en de luchtkwaliteit te verbeteren.

Verduurzaming stadslogistiek

In het rapport komen de ervaringen van verschillende ondernemers met het gebruik van vrachtfietsen aan bod. De steeds drukker wordende en dichtslibbende binnensteden zijn voor veel ondernemers aanleiding om een vrachtfiets te gaan gebruiken. De vrachtfiets kan snel en flexibel bewegen door de binnenstad en levert daarmee bedrijfs­economisch voordeel op. Zo blijkt uit een rapportage van het KiM uit 2022 dat bij een één-op-één vervanging een elektrische vrachtfiets 10 tot 15% goedkoper is dan een bestelbus. Naast de aanschafkosten spelen ook de gebruikskosten zoals energie, parkeerkosten en onderhoud een belangrijke rol bij het maken van een keuze. Daarnaast is de CO₂ uitstoot van elektrische vrachtfietsen gemiddeld 88 procent lager dan een dieselbestel­auto en 65 procent minder dan een elektrische bestel­auto. Bij deze berekening is rekening gehouden met de emissies die vrijkomen bij de productie van het voertuig en bij de opwekking van (niet-duurzame) elektriciteit. De vrachtfiets draagt daarmee bij aan het verduurzamen van stadslogistiek

Bevoorrading in milieuzones

Ook de invoering van milieuzones en zero-emissiezones zijn vaak een aanleiding voor heroverwegingen en aanpassingen in het logistieke proces. Vrachtfietsen zijn heel geschikt voor bevoorrading in voetgangersgebieden in de binnenstad. Gemeenten juichen de komst van meer elektrische vrachtfietsen toe en kunnen het gebruik hiervan stimuleren door te sturen met regelgeving, zonering en laad- en losmogelijkheden.

Stadsvriendelijk vervoermiddel

Duurzaamheidsdoelstellingen zijn voor veel ondernemers een belangrijke drijfveer voor het overstappen naar vrachtfietsen. Die wordt vaak ook gezien als een sympathieker en stadsvriendelijker vervoermiddel dan bijvoorbeeld een bestelbus. Zo zijn er ondernemers die het vervoermiddel toepassen vanuit een sociaal-maatschappelijke ambitie, bijvoorbeeld om kansen voor mensen op de arbeids­markt te vergroten. Overheden kunnen overwegen om ook vanuit dit perspectief het gebruik van vrachtfietsen te stimuleren. Het verplicht stellen van een rijbewijs om een vrachtfiets te besturen kan er volgens de RVO echter toe leiden dat dit vervoermiddel een minder interessante optie wordt voor ondernemers. ‘Het is voor ondernemers belangrijk om bij de ontwikkeling van nieuwe regels ook de voordelen van de huidige regelgeving voor vrachtfietsen mee te nemen. Hiermee wordt voorkomen dat deze voordelen verloren gaan’, aldus de samenstellers.