Nieuws

Lex Kerssemakers treedt toe tot PhotonDelta’s Raad van Toezicht

De voormalige Chief Commercial Officer (CCO) van Volvo treedt toe tot de Raad van Toezicht van PhotonDelta. We spraken met Lex om meer te weten te komen over zijn achtergrond, zijn uitgebreide carrière en waarom hij bij PhotonDelta komt werken.

Lex Kerssemakers treedt toe tot PhotonDelta’s Raad van Toezicht

Een leider in de automotive


Bij Volvo kwam ik in aanraking met Lidar-systemen in auto's en het potentieel van autonoom rijdende voertuig­en. De hamvraag was hoe gaat die transformatie gebeuren? Dat is het moment waarop ik startte met lezen over geïntegreerde fotonica.” - Lex Kerssemakers, Lid van de Raad van Toezicht, PhotonDelta

Lex Kerssemakers, al meer dan 35 jaar een veteraan in de auto-industrie, trad al vroeg in dienst bij Volvo. Hij begon in Nederland waarna hij naar verschillende landen verhuisde, zoals Duitsland, België, Zweden, het VK en de VS, waar hij CEO was van Volvo Noord-Amerika. Het is zelfs voor het eerst in meer dan 30 jaar dat hij weer in Nederland is.

Hij bouwde een carrière op bij Volvo en deed uitgebreide ervaring op aan alle kanten van de auto-industrie: strategisch, commercieel, operationeel en technisch. De afgelopen 17 jaar was hij lid van het Executive Management Board. Gedurende die tijd heeft hij zich gespecialiseerd in productstrategie en business rollen.

Tijdens Lex' tijd bij Volvo moest het bedrijf zichzelf meerdere keren opnieuw uitvinden, zowel vanuit technisch als commercieel oogpunt. Met de reputatie van Volvo op het gebied van veiligheid in een relatief conservatieve branche, leerde Lex al snel hoe belangrijk het is om te investeren in opkomende technologieën. Dat gaat door tot op de dag van vandaag, waar de focus nu ligt op autonoom rijdende voertuig­en.

De afgelopen tijd heeft hij ook de transitie begeleid van verkopen via groothandels naar het openen van nieuwe online direct-to-customer-kanalen. Het betreden van deze voorheen onbekende markt vergde een enorme investering in tijd, geld en innovatie. Deze verschuiving was ook een reactie op veranderingen in consumentengewoonten en de vraag van klanten.

Waarom PhotonDelta?

Met het Nationaal Groeifondsprogramma van 1,1 miljard in het verschiet, zijn we erg enthousiast over de toetreding van Lex Kerssemakers in onze Raad van Toezicht. Zijn sterke auto-expertise past perfect bij ons doel om de dynamiek van de auto-industrie te begrijpen met als doel applicatietechnologie van wereldklasse te ontwikkelen.'' - René Penning de Vries, voorzitter Raad van Toezicht bij PhotonDelta

Innovatie staat centraal in de carrière van Lex bij Volvo. Dus in sommige opzichten is het misschien niet verwonderlijk dat hij de overstap maakt naar geïntegreerde fotonica. De auto-industrie is immers een markt met enorme kansen voor de fotonica-industrie. Dat merkte bestuursvoorzitter Rene Penning de Vries op, die contact met Lex opnam nadat hij een interview met hem had gezien.

Lex' ervaring in de auto-industrie, naast zijn staat van dienst in het opbouwen van een eco­systeem, maakten hem tot een ideaal lid van de Raad van Toezicht voor PhotonDelta. Een belangrijk onderdeel van zijn strategie is om te zorgen voor een waardeketen achter het product, zodat het niet zomaar een handelswaar wordt. Vanuit Europees perspectief vindt Lex het essentieel dat de regio niet alleen haar positie als hightech ontwikkelaar, maar ook als fabrikant verdedigt.

De weg die voor ons ligt voor geïntegreerde fotonica


Er is veel overlap tussen de auto-industrie en geïntegreerde fotonica. Dus het aan boord halen van Lex is de ideale manier om de kloof te overbruggen en synergie tot stand te brengen tussen de ontwikkeling van fotonische chips en de productie van auto’s.

Er zijn enorme kansen voor de overdracht van data via licht en de behoeften van de auto-industrie – van meer digitale capaciteit in voertuig­en tot een grotere behoefte aan koeling. Door nieuwe technologie te combineren met inzicht in de auto-industrie, heeft PhotonDelta een reële kans om een duurzaam eco­systeem te creëren voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie applicaties. Dit kan worden bereikt door gebruik te maken van de technologie die al in Nederland is ontwikkeld en het verstevigen van de positie van het land als wereldleider.