Nieuws

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat helpt brom- en snorfietsers met overstap naar elektrische scooter

Om het groeiende aantal elektrische scooters op de weg een boost te geven, gaat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gemeenten ondersteunen bij het opzetten van lokale inruilregelingen. De regelingen zijn bedoeld om brom- en snorfietsers met een kleine beurs te helpen bij de overstap naar een e-scooter. Met de financiële tegemoetkoming helpen de Rijksoverheid en gemeenten mensen die het minder breed hebben om duurzamer en schoner te rijden

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat helpt brom- en snorfietsers met overstap naar elektrische scooter

De pilot inruilregeling is bedoeld voor mensen met een kleine beurs die de overstap naar een e-scooter niet kunnen maken door de hogere aanschafkosten van elektrische modellen. De Rijksoverheid wil hiervoor samenwerken met ongeveer 15 gemeenten. Via de regeling kunnen brom- en snorfietsers in deze gemeenten vanaf 2025 een geldbedrag tot maximaal 1.200 euro ontvangen bij het inruilen van een brom- of snorfiets op brandstof voor een elektrisch model. Het ministerie verwacht met deze pilot per jaar zo’n 3.500 brom- en snorfietsers op deze manier te helpen met de overstap naar elektrisch.

Regeling volgende maand open

Met de inruilregeling wil het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de luchtkwaliteit en onze gezondheid verbeteren als onderdeel van het Schone Lucht Akkoord. Daarin hebben de Rijksoverheid, 12 provincies en 104 gemeenten afgesproken om de luchtkwaliteit in Nederland permanent te verbeteren. Gemeenten die dit akkoord ondertekend hebben, kunnen zich vanaf 15 juli met een projectaanvraag aanmelden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Ga mee met de stroom: campagne laat de voordelen van e-scooters zien

Om mensen te informeren over de voordelen van e-scooters is het ministerie een online publieks­campagne gestart. Aan de hand van verhalen van ervaringsdeskundigen wordt in de campagne ingezoomd op bijvoorbeeld het bereik van de accu van e-scooters en het gemak van opladen. Met de campagne wil het ministerie mensen die een nieuwe aanschaf van een brom- of snorfiets overwegen een zetje geven in de richting van een elektrisch model.

Dealers, BOVAG, RAI Vereniging en andere betrokkenen ondersteunen de campagne en de regeling. Martijn van Eikenhorst, sectie­manager Scooters bij RAI Vereniging zegt over het belang van de campagne het volgende: “Elektrische scooters zijn een moderne, duurzame manier van vervoer. Ze zijn de ideale oplossing om op een schone manier van A naar B te komen bij afstanden tot ongeveer 50 kilometer. Daarnaast sluiten ze perfect aan bij de veranderende stedelijke mobiliteit, waar milieuzones worden ingevoerd en autoluwe binnensteden steeds meer voorkomen.”

Ook Bart Pols, voorzitter BOVAG Gemotoriseerde Tweewielenbedrijven, is enthousiast: "BOVAG juicht de inruilregeling van harte toe. Door minima te ondersteunen bij de overstap naar elektrische scooters, maken we duurzame mobiliteit toegankelijker voor iedereen. Dit initiatief draagt bij aan een schonere lucht, en neemt ook mensen met een kleine beurs mee in de overstap naar schoon, comfortabel vervoer.”

Voor meer informatie en alle voordelen van e-scooters ga je naar: zetookdeknopom.nl/e-scooter.