Hij legt uit dat er wereldwijd jaarlijks meer dan 1,3 miljoen mensen omkomen bij verkeersongevallen. ‘Vooral bij jongeren is een verkeersongeval de belangrijkste doodsoorzaak. RAI Automotive Industry NL zet zich in om in samenwerking met Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en overheden de verschillende ontwikkelingen te ondersteunen om zo een veiliger, flexibeler en comfortabeler mobiliteitsnetwerk te creëren.
Smart mobility partijen
Lag de nadruk in het verleden op passieve veiligheidssystemen (airbags, autogordels, kreukelzones, etc.), tegenwoordig ligt het accent vooral op actieve veiligheidssystemen (ADAS) die ervoor zorgen dat iemand überhaupt geen ongeval krijgt. De Automotive Campus in Helmond, waar een groot aantal toonaangevende spelers actief zijn, verenigt beide werelden. Een goed voorbeeld noemt Hendrix TASS International dat op uitgebreide schaal autogordels, crash en ADAS testen uitvoert voor voertuigcertificering. ‘Autofabrikanten over de hele wereld laten hier complete voertuigen en trucks onderwerpen aan crashtests om die vervolgens te voorzien van het stempel ‘OK, approved’. Daarnaast bundelt RAI Automotive Industry NL tientallen partijen met smart mobility expertise.
Impact ongevallen enorm
Zo participeren onder andere TomTom, NXP, Siemens, TNO, en V-tron, in het project Digitale Infrastructuur voor Toekomstbestendige Mobiliteit (DITM), waarin de partners onder de vlag van RAI Automotive Industry NL en Brainport Development werken aan de implementatie van de digitale infrastructuur voor geautomatiseerd vervoer.
“Binnen het DITM-project ontwikkelen we software en datastromen voor de ontwerp-, test- en operationele fasen van intelligente systemen die zowel menselijke bestuurders als zelfrijdende auto’s ondersteunen bij het veilig uitvoeren van de rijtaak” - Gwen van Vugt, Sr. Director Simcenter Autonomy bij Siemens Industry Software Netherlands B.V.
Minimale veiligheidseisen
Veel technologie ligt al op de plank om ongevallen te voorkomen, vervolgt hij. ‘Alleen lukt het de BV Nederland en de rest van de wereld nog steeds niet om die technologie voldoende aan de man te brengen. ADAS is tegenwoordig op heel veel auto’s beschikbaar, maar vaak niet standaard en alleen tegen hoge prijzen toe te voegen. Er moet dus meer druk op komen om het volume omhoog te krijgen (eventueel via verplichting) en daarmee de prijs omlaag te brengen.’ De prijs kan volgens Hendrix ook dalen door fiscale stimulering. Daarnaast zijn de systemen nog niet goed genoeg, waardoor consumenten ze irritant vinden en regelmatig uitzetten. ‘De acceptatiegraad van ADAS-systemen moet omhoog door de kwaliteit ervan te verhogen, bijvoorbeeld door minimumeisen te stellen. ‘Verder zouden alle stakeholders – de overheid en de branche – zich gezamenlijk moeten inzetten om de aanwezige kennis en de werking van ADAS-systemen bij de consument te vergroten. Daar valt nog veel winst te behalen.’