Nieuws

Nederland bij Europese koplopers laagste CO2-uitstoot personen­auto’s

Van alle EU-landen had Zweden vorig de laagste gemiddelde CO2-uitstoot per nieuw verkochte personen­auto (66,6 gram CO2/km), zo blijkt uit nieuwe cijfers van ACEA. Finland en Denemarken zijn met een gemiddelde uitstoot van respectievelijk 85,3 en 86,3 gram goed voor een tweede en derde plaats. Nederland volgt, nipt achter Denemarken, met 86,8 gram CO2-uitstoot per gereden kilometer.

Nederland bij Europese koplopers laagste CO2-uitstoot personenauto’s

De gemiddelde CO2-uitstoot per nieuwe verkochte auto daalde daarmee in ons land in 2022 met bijna 9 procent. De cijfers van ACEA laten zien dat de verschillen tussen de afzonderlijke EU-lidstaten substantieel zijn. Zo is de CO2-uitstoot van nieuwe auto’s met 142,6 gram per kilometer meer dan een factor twee hoger dan in Zweden. Andere landen die relatief slecht presteren zijn Tsjechië (138,1 gr/km), Polen (136,8 gr/km) en Spanje (121,1 gr/km). Ook bij onze ooster- en zuiderburen ligt de gemiddelde uitstoot ruim boven dat van Nederland: Duitsland (106,0 gr/km) en België (104,6 gr/km).

Zie voor het volledige overzicht per land: https://www.acea.auto/figure/average-co2-emissions-from-new-passenger-cars-by-eu-country/