Nieuws

Omzet transportbedrijven 1 procent meer in Q1

In het eerste kwartaal van dit jaar steeg de omzet in bijna alle deelbranches van de transportsector. Vooral de omzet in de luchtvaartsector (+ 3,3 procent), de post- en koerierssector (+ 3,1 procent) en het vervoer over land (+2,5%) nam toe. De deelbranches vervoer over water (-0,6 procent) en opslag en dienstverlening voor vervoer (-0,7 procent) boekten minder omzet.

Omzet transportbedrijven 1 procent meer in Q1

De omzetontwikkeling in de branche opslag en dienstverlening verschilde. Zo steeg de omzet in de opslag (+ 8,7 procent), terwijl de omzet voor dienstverlening voor vervoer daalde (- 3,1 procent). In de branche dienstverlening voor vervoer waren ook verschillen. Zo daalde vooral de omzet bij tussenpersonen voor vrachtvervoer, zoals expediteurs, cargadoors en bevrachters ( -7,6 procent). Aan de andere kant boekten dienstverleners voor luchtvaart, zoals vliegvelden en bagage-afhandelaars, juist meer omzet (+ 29 procent).

Sentiment positiever

Per saldo verwacht 2,6 procent van de ondernemers in de transportsector aan het begin van het tweede kwartaal van 2024 dat het economisch klimaat de komende drie maanden verslechtert. In het eerste kwartaal van 2024 was dit 13,7 procent. Daarmee zijn ondernemers in de transportsectoren optimistischer dan gemiddeld. Van alle ondernemers in Nederland is per saldo 6 procent negatief gestemd over het economisch klimaat de komende drie maanden.

Relevante downloads