Nieuws

Omzetgroei transportsector vlakt af

De omzet van de transportsector kwam in het vierde kwartaal van het afgelopen jaar 11,4 procent hoger uit dan in dezelfde periode van 2021, meldt het CBS. In alle deelmarkten was er sprake van een omzetgroei De stijging is echter minder groot dan in voorgaande kwartalen.

Omzetgroei transportsector vlakt af

Bijna 56 procent van de ondernemers in de transportsector zegt te verwachten dat de omzet in het eerste kwartaal van dit jaar gelijk blijft, 16 procent denkt dat deze toeneemt. Iets meer dan 28 procent rekent erop dat de omzet gaat dalen.

Daling online bestellingen

Bij het goederenvervoer per spoor rekent meer dan 80 procent van de ondernemers er op dat hun omzet in Q1 zal toenemen. Bij de post - en koeriersdiensten denkt 81 procent van de ondernemers juist minder omzet gaan te behalen. Dit is gedeeltelijk te verklaren door de daling van online bestellingen van consumenten sinds het opheffen van de meeste coronamaatregelen. Dit is ook terug te zien in dalende internet­verkopen. Bij postorderbedrijven en webwinkels was er in het vierde kwartaal een omzetdaling van 1,7 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Bijna 36 procent van de transportbedrijven verwacht dat de prijzen komend kwartaal gelijk blijven. 62,1 procent verwacht dat de prijzen stijgen en 2,1 procent denkt dat de prijzen gaan dalen.