Nieuws

Oproep: invullen EU CO2-questionnaire

De Europese Commissie is al geruime tijd bezig met het ontwerpen van wetgeving voor CO2-/brandstofbesparing van zware voertuig­en. RAI Vereniging is al jaren betrokken bij deze wetgeving en is gevraagd haar leden te laten assisteren bij het verkrijgen van voldoende data voor wetgeving over trailers en bak­wagens. Wij informeren u graag en verwijzen naar de vragenlijst (questionnaire) die de EU heeft opgesteld.

Oproep: invullen EU CO2-questionnaire

Focus op trailers en bodies

Na wetgeving voor trucks komt nu de focus te liggen op het ontwerpen van wetgeving voor trailers en bak­wagens. De CLCCR heeft daartoe een ‘Whitebook (semi-)trailers’ geschreven met leden (waaronder RAI Vereniging en een aantal van haar leden). Dit Whitebook is goedgekeurd door de Board van de CLCCR en afgelopen februari gepresenteerd aan de Europese Commissie.

De volgende stap voor de Europese Commissie is een opdracht voor een onderzoek naar een CO2-certificatieprocedure voor aanhang­wagens en carrosserieën.

Transport & Mobility Leuven (TML) maakt momenteel een analyse van marktaandelen voor verschillende carrosserie-typen en met betrekking tot de organisatievorm/-grootte van de carrosseriebouwers/aanhang­wagenfabrikanten. TML heeft een online questionnaire opgesteld om deze cijfers te verzamelen van Europese van trailer- en bodyfabrikanten. Als er geen data wordt verstrekt, bestaat het risico dat de Europese Commissie regels en procedures voor CO2-certificering vaststelt, onafhankelijk van echte markt­cijfers. Met als gevolg dat de certificeringsmethodiek voor veel kleine en middelgrote fabrikanten een onaanvaardbare bureaucratische last gaat vormen.

Daarom is het juist in het belang van RAI Vereniging en haar leden om gegevens te verstrekken. Om CO2-certificering zo eenvoudig mogelijk te maken. Dit was ook het leidende beginsel van het CLCR Whitebook (semi-)trailers. Alleen als de Europese Commissie zich bewust wordt van de diversiteit en complexiteit van de markt, is zij mogelijk bereid om vereenvoudigde CO2-certificeringsprocedures te ontwerpen voor trailer- en bodyfabrikanten (ten opzichte van VECTO voor trucks en bak­wagens).

Vertrouwelijk

De verzamelde gegevens worden door TML geanonimiseerd en vertrouwelijk behandeld. Houd er rekening mee dat niet elke vraag hoeft te worden beantwoord. Echter, bijzondere aandacht wordt gevraagd voor gegevens over productie-aantallen van trailers en bodies en over de bedrijfs­grootte.

Tip: voor een beter overzicht kunt u eenvoudigweg klikken op de enquête op onderstaande link en dummy-waarden invoeren in de verplichte velden. Zo krijgt u vooraf een beeld van welke data wordt gevraagd worden verstrekt. De questionnaire is pas gereed als u het aan het einde zelf verzendt.

U vindt de questionnaire hier: https://survey.tmleuven.be/index.php/133113/

De deadline is 30 april 2019.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Chris van Dijk, beleids­adviseur Duurzame Mobiliteit.