Nieuws

RAI Vereniging steunt verduurzaming bouwsector

Namens Koninklijke RAI Vereniging heeft directeur Olaf de Bruijn, samen met een aantal andere branche­organisaties, marktpartijen en overheden, het convenant ‘Schoon en Emissieloos Bouwen’ (kortweg: SEB) ondertekend. Dat gebeurde deze week tijdens een bijeenkomst van de Taskforce SEB in De Fabrique in Utrecht.

RAI Vereniging steunt verduurzaming bouwsector

Ook minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) zetten hun handtekening. In het convenant zijn afspraken vastgelegd waarmee invulling wordt gegeven aan de gezamenlijke doelstelling om emissies in de bouw door werk-, voer- en vaartuigen te reduceren. De Bruijn tekende in Utrecht ook het ‘Afsprakenkader Emissieloos Touringcarvervoer’, om de inzet en het gebruik van bussen in dit specifieke segment te stimuleren.

Hoge ambities

“Als RAI Vereniging zetten wij ons al jaren in voor duurzame mobiliteit in Nederland”, zegt De Bruijn. “Om de hoge ambities te kunnen waarmaken zijn duidelijke afspraken en goede samenwerking onontbeerlijk. Daarom hebben wij dit convenant ondertekend.”
Het programma SEB is opgericht door de Rijksoverheid, in samenwerking met provincies, gemeenten, waterschappen, branche­organisaties en kennisinstellingen. Het richt zich op de verduurzaming van bouwmaterieel dat wordt ingezet in de bouwsector. Het betreft dan bedrijven die zich richten op nieuwbouw, onderhoud, verbouw of sloop van gebouwen. De bouwsector is voor de Nederlandse welvaart en economie van essentieel belang: zo wordt er gewerkt aan onder andere de woningbouwopgave, de energietransitie en onze infrastructuur. Daarvoor zijn allerlei werk-, voer- en vaartuigen hard nodig.

Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel

De transitie naar schoon en emissieloos bouwmaterieel brengt kosten met zich mee. Daarom is de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) in het leven geroepen. Deze subsidie is beschikbaar voor de aanschaf van - en de ombouw naar uitstootvrije werk-, voer- en vaartuigen voor de bouwsector. Denk aan vracht­wagens, zoals kiep­wagens, betonmixers, opleggers en bak­wagens. Maar ook lichte bedrijfs­wagens, zoals aannemersbusjes, pick-ups en bestel­wagens met een open laadbak. Ook voor ideeën en innovaties die de transitie ondersteunen is binnen de regeling geld beschikbaar. De Bruijn: “Dit jaar bedroeg het startbudget 36 miljoen euro, maar de regeling was meteen op dag één al overtekend. Dat hadden we eigenlijk al wel verwacht. In september 2023 is daarom het budget met 6 miljoen euro verhoogd.”

Besluit bouwwerken leefomgeving

Vanaf 1 januari 2024 gaat het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) in, met regels over veiligheid, gezondheid, duurzaamheid en bruikbaarheid van bouwwerken. Vanaf dan moeten bouwers onder andere adequate maatregelen nemen om stikstofemissies te beperken. “Het definiëren, toetsen en controleren van die maatregelen kan veel tijd kosten. Het program SEB ontzorgt organisaties daarin”, aldus De Bruijn.

Afsprakenkader Emissieloos Touringcarvervoer

Met het ‘Afsprakenkader Emissieloos Touringcarvervoer’ maken de Rijksoverheid, samen met de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Eindhoven en Utrecht, Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) en RAI Vereniging de inzet en het gebruik van emissieloze touringcars in nul-emissiezones mogelijk. Dat betekent onder meer dat de laadinfrastructuur moet worden uitgebreid, vooral bij veel bezochte bestemmingen en parkeerterreinen. Ook komt er een subsidieregeling voor touringcarbedrijven om ervaring met emissieloos vervoer op te doen.