Nieuws

Rijkswaterstaat start onderzoek naar laadpleinen e-trucks

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat heeft Rijkswaterstaat opdracht gegeven een kennisprogramma naar laadpleinen voor elektrische vracht­wagens te bouwen. In het project verzamelt Rijkswaterstaat samen met marktpartijen en kennisinstellingen data, kennis en ervaringen over laad­voorzieningen voor elektrisch aangedreven vracht­wagens.

Rijkswaterstaat start onderzoek naar laadpleinen e-trucks

Staatssecretaris Heijnen heeft op 23 oktober 2023 het Living Lab Heavy Duty Laadpleinen officieel gestart in Rotterdam. Zij noemt toegang tot laadinfrastructuur van groot belang om de transportsector draaiende te houden. ‘We moeten leren van deze ervaringen zodat we de kennis van de koplopers naar de hele sector kunnen brengen.’
De bouw van meer laadinfra voor e-trucks is hard nodig omdat veel steden In 2025 zero-emissiezones invoeren. Dit betekent dat de bevoorrading in principe plaatsvindt via elektrisch aangedreven transport, uitzonderingen middels overgangsregelingen, vrijstellingen en ontheffingen daargelaten. Mede door die ontwikkeling is de verwachting dat in 2030 10 procent van de vracht­wagens in Nederland elektrisch rijdt.

Living lab

De uitkomsten van het onderzoek worden gebruikt om de inrichting en het gebruik van laad­voorzieningen voor elektrische vracht­wagens te verbeteren. Ook is het de bedoeling dat er meer duidelijkheid komt over investeringen in apparatuur, zoals een batterij­systeem.
In het living lab verzamelen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Rijkswaterstaat met behulp van experimenten data op bestaande laadpleinen. Ze doen onderzoek naar onder andere de techniek van het laadplein, de verbinding met het bestaande energienet, de integratie in het logistieke proces, de ruimtelijke inrichting van een laadplein en de businesscase. Het onderzoek vindt plaats op 6 bestaande laadpleinen. De laadpleinen variëren in grootte, locatie en toegankelijkheid.

Een emissieloos mobiliteits­systeem

Nederland staat voor de grote opgave om te komen tot een duurzaam en emissieloos mobiliteits­systeem. Naast de emissies van CO2 en stikstof moet ook de uitstoot van fijnstof flink naar beneden. Daarom introduceren tientallen gemeenten vanaf 2025 zero-emissiezones in de binnensteden. Verder verplicht de EU Nederland om voldoende publiek toegankelijke laadinfrastructuur aan te leggen langs trans-Europese netwerken en stedelijke knooppunten.

Zie voor meer info:
https://rwsduurzamemobiliteit.nl/praktijk/vergroenen/living-lab-heavy-duty-laadpleinen/
https://www.opwegnaarzes.nl/bedrijven