Invoertarieven in vogelvlucht
Vanaf 2 april geldt een algemeen importtarief van 10% op alle goederen die in de VS worden ingevoerd. Voor landen die volgens de Amerikaanse regering ‘oneerlijk hoge’ tarieven hanteren waaronder de Europese Unie gelden verhoogde tarieven. In het geval van de EU is een tarief van 20% vastgesteld .
Specifiek voor auto’s en auto-onderdelen geldt echter een nog zwaardere maatregel: een algemene heffing van 25% voor alle herkomstlanden. Deze heffing is per 3 april 2025 van kracht voor complete voertuigen, en voor onderdelen per uiterlijk 3 mei 2025
Wat valt onder de nieuwe heffingen?
De lijst van getroffen onderdelen is uitgebreid en bevat onder andere:
Motoren en aandrijflijncomponenten
Elektrische systemen en batterijen (waaronder lithium-ion accu’s voor EV’s)
Transmissies, assen, koppelingen, turbo’s
Verlichting, spiegels, glas en carrosserieonderdelen
Airco- en koelsystemen, zetels en kabelbomen
Volledige voertuigen, inclusief hybride, elektrische en waterstofmodellen
Alle onderdelen worden benoemd via hun HTSUS-codes (Harmonized Tariff Schedule of the United States), die nu aangepast worden om de verhoogde tarieven juridisch af te dekken.
Economische impact en kritiek
De maatregel is bedoeld om de binnenlandse productie te stimuleren en handelsonevenwichtigheden recht te trekken. Toch is er veel kritiek op de aanpak. De tarieven zijn gebaseerd op een eenvoudige berekening van handelsstromen, zonder rekening te houden met dienstensectoren of niet-tarifaire handelsbelemmeringen zoals regelgeving. Zo worden bijvoorbeeld Europese restricties op genetisch gemanipuleerd voedsel onterecht gezien als handelsbarrière .
Daarnaast verwachten analisten dat de maatregelen eerder zullen leiden tot inflatie en hogere consumentenprijzen, dan tot directe groei in Amerikaanse productiecapaciteit. De hogere kosten kunnen de centrale bank (FED) ertoe dwingen de rente te verhogen, wat juist averechts werkt op de economische groei .
Stimuleringsmaatregelen voor Amerikaanse auto’s
Om de binnenlandse markt verder te ondersteunen, werd ook een belastingvoordeel aangekondigd voor kopers van Amerikaanse voertuigen: de rente op financieringen van deze auto’s wordt fiscaal aftrekbaar. Hiermee wordt de consumptie van binnenlandse merken aangemoedigd ten koste van buitenlandse producenten .
Conclusie
De nieuwe invoertarieven markeren een verdere escalatie in het Amerikaanse protectionisme en brengen met name de Europese auto-industrie in zwaar weer. Terwijl autofabrikanten zich voorbereiden op de ingangsdatum van 3 mei, is het duidelijk dat de wereldwijde handelsverhoudingen opnieuw onder druk staan.