Nieuws

#TheRoadAhead: Duurzaamheidsambitie van de auto-toeleverings­industrie vereist innovatievriendelijke regelgeving

CLEPA, de Europese vereniging van automobieltoeleveranciers, heeft haar Duurzaamheidsmanifest onthuld—een uitgebreide routekaart die laat zien hoe industrie en beleidsmakers gezamenlijk de transitie van de sector naar klimaatneutraliteit, circulariteit, verantwoord en veerkrachtig inkopen kunnen realiseren, en tegelijkertijd een rechtvaardige transitie voor werknemers en gemeenschappen kunnen waarborgen.

#TheRoadAhead: Duurzaamheidsambitie van de auto-toeleveringsindustrie vereist innovatievriendelijke regelgeving

Als ruggengraat van de automobielsector spelen toeleveranciers een cruciale rol bij het stimuleren van duurzame innovatie, het verminderen van emissies en het waarborgen van verantwoorde toeleveringsketens. Het Duurzaamheidsmanifest van CLEPA definieert vier belangrijke pijlers die de toekomst van de Europese industrie zullen vormen: Klimaatactie, Circulaire economie, Verantwoorde toeleveringsketen en Rechtvaardige transitie. Het manifest stelt daarbij ook belangrijke doelstellingen vast, waaronder:

  • Klimaatactie: Streven naar klimaatneutraliteit in Europese operaties tegen 2040 (Scope 1 & 2-emissies).
  • Circulaire economie: Toewerken naar steeds meer circulaire componenten, voortbouwend op het succes van de sector met herfabricage, om de EU-doelstelling te ondersteunen van 25% van de kritieke grondstoffen via recycling en het streven naar nul afval naar de stortplaats.
  • Verantwoorde toeleveringsketen: Verminderen van afhankelijkheden in de toeleveringsketen en samenwerken om de negatieve impact op mensenrechten en milieu te minimaliseren.
  • Rechtvaardige transitie: Ervoor zorgen dat jaarlijks 5% van de werknemers tegen 2030 deelneemt aan (bij)scholing.

Europese auto-toeleveranciers hebben al aanzienlijke vooruitgang geboekt. De 29 grootste leveranciers hebben gezamenlijk hun CO₂-uitstoot met 8,4% (Scope 1 & 2) verminderd tussen 2022 en 2023 en het recycling- en hergebruik­percentage van productiewaste verhoogd naar 85,8% in 2022. Dit onderstreept de blijvende toewijding van de sector aan duurzaamheid.

Toch is urgente actie van beleidsmakers nodig om de concurrentiepositie te waarborgen en de beleidsaanpak voor duurzaamheid te herzien. Beleidsmakers moeten innovatie stimuleren door een technologieneutrale regelgeving te waarborgen die milieuverantwoordelijkheid, sociale rechtvaardigheid en economische groei in balans brengt. Bovendien moet het Europese ESG (Environmental, Social, and Governance)-regelgevingskader worden aangepast om innovatie te stimuleren en bedrijven te helpen bij het behalen van duurzaamheidsdoelen, in plaats van hen te belasten met overmatige rapportageverplichtingen.

Benjamin Krieger, secretaris-generaal van CLEPA, benadrukt het belang van deze visie:
"In een tijdperk van ongekende uitdagingen blijven Europese auto-toeleveranciers vooroplopen in duurzame transformatie. Onze industrie opereert binnen een sterk onderling verbonden, mondiale waardeketen. Om dit momentum vast te houden, hebben we concurrerende investeringsvoorwaarden en technologie-neutraliteit nodig. Het Duurzaamheidsmanifest biedt een duidelijke, concrete route naar klimaatneutraliteit, efficiënt grondstoffengebruik en transformatie van de arbeids­markt—zodat Europa wereldwijd een leider in groene innovatie blijft."