Nieuws

V-tron, de facilitator van toekomstige mobiliteit

Als het gaat om innovaties voor ge­automatiseerd rijden, speelt V-tron vaak een rol. Niet omdat we er zelf zo op gebrand zijn om ons te profileren, maar omdat we uniek zijn in de manier waarop we innovatie in mobiliteit faciliteren met connectiviteit en praktische use-cases. Wij geloven dat autonoom rijden op de (zeer?) lange termijn werkelijkheid zal worden, maar tot die tijd zal ge­automatiseerde mobiliteit de hoofdrol spelen. Als Original Equipment Supplier (OES) richten wij ons op transitie-technologie om de toekomst via de aftermarket te versnellen.

V-tron, de facilitator van toekomstige mobiliteit

V-tron richt zich sinds 2007 op de inzet van telemetrie-technologie in de mobiliteits­sector. Onze drie pijlers ondersteunen organisaties binnen en rondom de sector met producten, diensten en projecten. De communicatie van digitale data speelt hierin altijd een centrale rol. Onze productlijn helpt wagenparken om voertuig­en veilig, efficiënt en effectief te gebruiken. Overheden en wegbeheerders bieden wij diensten aan om de digitale infrastructuur in hun werkgebieden te verbeteren. Onze projecten blijven voortdurend nieuwe wegen inslaan op het gebied van innovatieve voertuig­automatisering.

Use-cases binnen DITM

Sinds begin 2024 is V-tron ook onderdeel van het consortium Digital Infrastructure for Future-proof Mobility (DITM). Binnen dit project werken we verschillende use-cases uit en testen we deze op de openbare weg. In dit Brainport Eindhoven-project voegen wij teleoperatiefunctionaliteit toe aan de VDL-bussen, waarbij de controle op het opstelterrein wordt overgenomen door een 'driver-in-office'. Deze bestuurder kan achter schermen tientallen bussen door de wasstraat rijden, naar laadstations sturen en parkeren of klaarmaken voor gebruik.

Binnen DITM richten we ons ook op de verdere ontwikkeling van onze ISA-FIT en C-ITS-diensten. Ons aftermarket ISA-FIT-systeem is al beschikbaar op de markt, maar wordt binnen DITM uitgebreid met nieuwe databronnen, zoals C-ITS-communicatie.

ISA-FIT is een intelligent systeem dat continu de snelheid van een voertuig bewaakt, zodat bestuurders niet onbedoeld de snelheidslimieten overschrijden. Dit systeem kan op elk voertuig achteraf worden ingebouwd. Het maakt voornamelijk gebruik van de herkenning van verkeers­borden en een nationale digitale snelheidskaart als belangrijkste informatie­bronnen om de snelheid te bepalen. Binnen DITM wordt een derde databron geïntroduceerd: Hybride C-ITS-communicatie. Dit derde gegevenskanaal wordt in DITM voorzien van een Trust-laag voor zowel lange- als korteafstand communicatie.

Doorlopende ontwikkeling

Eerdere projecten, zoals Concorda, ISA-FIT, ReVeAL en 5G Blueprint, hebben bewezen dat V-tron connectiviteit succesvol kan inzetten voor lokalisatie, voertuig­integratie, voertuig­automatisering en op afstand bestuurbare rijtaken. In lopende projecten, zoals FlexShield (BSI), Smartzone Buffer (DMI) en nu DITM, zullen we deze toepassingen verder ontwikkelen.

Dit artikel is afkomstig uit het RAI Automotive Industry Magazine over de Nederlandse automotive industrie. Meer lezen? Bekijk het Magazine over de Nederlandse Automotive Industry.

Ga naar magazine