De aankondiging van Von der Leyen komt twee dagen voor de presentatie van een breder 'Action Plan' vanuit de Europese Commissie, gericht op de toekomst van de Europese auto-industrie. Duidelijk is nu al dat in dat plan fors wordt ingezet op innovatie, schone mobiliteit, versterking van het concurrentievermogen en vermindering van de bureaucratie. Die elementen sluiten goed aan bij de punten waar RAI Vereniging en de Europese koepelorganisaties, ACEA en CLEPA, al langer voor pleiten.
Actie is dringend nodig omdat de vraag naar auto’s en lichte bedrijfswagens in de EU de afgelopen tien jaar met 20% is gedaald. Bovendien liggen de Europese energieprijzen momenteel ongeveer twee keer zo hoog als die in de VS en China. Het bouwen van elektrische auto’s vergt meer energie dan de productie van benzine- of dieselauto's, wat de kloof tussen Europa, de VS en China vergroot. In combinatie met hogere arbeidskosten heeft Europa moeite om concurrerend te zijn. Er staat dus veel op het spel, óók vanuit Nederlands perspectief. Want Nederland is niet alleen belangrijke producent van zware bedrijfs¬wagens, maar ook een belangrijke leverancier van kennis en onderdelen voor de grote fabrieken in Duitsland en andere delen van Europa. Zo spelen Nederlandse toeleveranciers en innovatieve bedrijven een vooraanstaande rol in batterijtechnologie, voertuig¬software en smart mobility-oplossingen.
ACEA spreekt in een reactie op de aankondiging door Von der Leyen van een eerste stap in de goede richting. Ook de aandacht voor autonome voertuigen en batterijtechnologie zijn positieve signalen, concludeert de Europese brancheorganisatie. ACEA roept echter wel op tot meer actie en erkenning voor de vrachtwagen- en busindustrie.
Link naar statement Von der Leyen: