Nieuws

Kom naar het Mobiliteits­industriedebat van RAI Vereniging op 9 november

 • secties:Alle secties
 • soort inhoud:Nieuwsbericht
 • datumPublished on

Wat zijn de plannen van de politieke partijen voor de mobiliteits­industrie? Met de Tweede Kamer-verkiezingen in aantocht en grote uitdagingen die de komende jaren staan te wachten, is het verkiezings­debat van de RAI Vereniging op donderdag 9 november 2023 hét debat waar u bij moet zijn.

Kom naar het Mobiliteitsindustriedebat van RAI Vereniging op 9 november

Moet er meer geld worden geïnvesteerd in de ontwikkeling van Nederlandse innovaties? Hoe zorgen we ervoor dat investeringen in de economie van de toekomst niet worden belemmerd? Hoe zorgen we ervoor dat bedrijven geen vertraging oplopen bij de verduurzaming van hun wagenpark? Een afvaardiging van de politieke partijen zal met elkaar in discussie gaan over dit soort belangrijke vraagstukken, onder leiding van Joost Hoebink.

De volgende Kamerleden hebben deelname al toegezegd:

 • Olger van Dijk (NSC)
 • Pim van Strien (VVD)
 • Bart van den Brink (CDA)
 • Christiaan van der Krift (Christen Unie)
 • Elrie Bakker-Derks (JA21)
 • Hans Theunissen (D66)

Wij verwachten van verschillende politieke partijen nog bericht of zij deelnemen en wie van de kandidaten aanwezig zal zijn.

Meld u hier aan voor het verkiezings­debat van de RAI Vereniging op donderdag 9 november 2023 van 12.00 - 15.00 uur bij de Automotive Campus in Helmond.

Met een jaaromzet van 30 miljard euro is de mobiliteit maak- en service-industrie in Nederland een sector van wezenlijk economisch belang. Een economische sector die werk biedt aan meer dan 100.000 - vooral hoogopgeleide - mensen. Echter staan er de komende jaren grote uitdagingen te wachten, vooral in het kader van verduurzaming.

In de praktijk ervaren bedrijven echter dat de verduurzaming van het Nederlandse wagenpark vertraging oploopt door terughoudendheid van de overheid. Er is behoefte aan een helder en consistent beleid, maar welke keuzes worden daarbij gemaakt? Het doel van dit verkiezings­debat is om aanwezigen te informeren over de visies en plannen van de politieke partijen voor de toekomst van de mobiliteits-industrie.

Programma

12.00 uur Ontvangst van de gasten voor netwerklunch door Frits van Bruggen, algemeen voorzitter RAI Vereniging.

13.00 uur Start van het debat – korte inleiding Frits van Bruggen – het belang van de mobiliteits­industrie voor Nederland.

13.15 uur Stelling 1: De overheid zit duurzame en slimme innovaties nog te vaak in de weg

13.45 uur Stelling 2: Nederland moet meer geld steken in innovaties op het gebied van de mobiliteit

14.15 uur Stelling 3: De overheid moet een regierol pakken om innovatie in de maak­industrie en mobiliteit van de toekomst voorrang geven in tijden van schaarste

14.45 uur Einde debat, mogelijkheid tot napraten met hapje/drankje

15.30 uur Einde bijeenkomst

Praktische informatie

Datum: 9 november
Tijd: 12.45 – 14.45 (lunch beschikbaar vanaf 12.00 uur)
Adres: Automotive Campus 30, 5708 JZ Helmond

Prioriteiten van onze leden aankaarten richting de politiek: laat u horen!

Het doel van dit debat is om onze leden te informeren over visies en plannen van de politieke partijen voor de toekomst van de mobiliteits­industrie. Mogelijke thema’s die besproken worden zijn:

 • Innovatiebeleid voor de mobiliteits­sector in tijden van bezuinigingen;
 • Hoe kan de overheid helpen om de industrie haar bijdrage te laten leveren aan de duurzaamheidsdoelstellingen, digitalisering en het verhogen van de verkeers­veiligheid?
 • Hoe moet de overheid ondernemerschap in Nederlandse mobiliteits­industrie stimuleren?
 • Netcongestie & laadinfrastructuur: wat moet de overheid doen om klaar te zijn voor de toekomst?
 • Hoe zorgen we voor de juiste mensen voor een digitale en duurzame mobiliteits­industrie? En wat kan de overheid hierin betekenen?
 • Welke stappen moeten we zetten op weg naar een circulaire mobiliteits­industrie?
 • Privacy en de ontwikkeling van slimme mobiliteits­systemen?

Als u graag een thema voor de mobiliteits­industrie zou willen belichten dan horen we het graag.

Aanmelden voor het debat

Wij hopen van harte dat we u mogen verwelkomen bij ons verkiezings­debat.

Meld u hier aan!

Heeft u vragen over het programma, de onderwerpen of andere aspecten van het evenement, neem dan contact op met Dianto Leeflang via 06-28 08 68 35, of d.leeflang op raivereniging punt nl

Over de locatie: Automotive Campus in Helmond

Op de locatie van het debat, de Automotive Campus werken meer dan 1.250 mensen – waaronder zo’n 600 studenten – aan de energie- en mobiliteits­oplossingen van de toekomst. Dat doen zij binnen toonaangevende bedrijven, kennisinstituten, innovatieve start-ups en onderwijsinstellingen. De campus is uitgegroeid tot dé hotspot voor duurzame en slimme mobiliteit.

Over RAI Vereniging en de mobiliteits­industrie in Nederland

De Koninklijke RAI Vereniging werkt aan duurzame, veilige en betaalbare mobiliteit. Als overkoepelende organisatie voor voertuig­en op de weg vertegenwoordigen we de volledige keten, van fabrikanten en importeurs, carrosseriebouwers en auto-aanpassers tot reparatie en recycling.

De auto-industrie is (veel) breder dan de Automotive Campus. RAI Vereniging faciliteert mobiliteits­bedrijven over het hele land met bijvoorbeeld instroom op de arbeids­markt, en uitwisseling met het buitenland naast innovatieprojecten zoals via het Battery Competence Cluster NL en het project digitale infrastructuur. Bedrijven zoals VDL, DAF, TomTom en NXP, naast ook start- en scale-ups waaronder LightYear zijn bij ons aangesloten. Bovendien worden door heel Nederland in meer dan 300 ledenbedrijven voertuig­en om- en opgebouwd voor bijvoorbeeld mindervalide vervoer, speciaal vrachtvervoer, de bouw en vele andere specifieke mobiliteits­oplossingen. Ook de fietsfabrikanten van Nederland zijn lid bij RAI Vereniging.