Nieuws

Wijziging COâ‚‚-normen: Korte-termijnwinsten moeten in lijn zijn met technologie-neutrale ambitie

CLEPA, de Europese vereniging van toeleveranciers voor de automobielsector, erkent de recente wijziging van de COâ‚‚-normen voor auto’s en bestel­wagens door de Europese Commissie. Hoewel de introductie van een rekenkundig gemiddelde voor emissiereductie een positieve stap is, benadrukt CLEPA dat korte-termijnmaatregelen deel moeten uitmaken van een bredere technologie-neutrale ambitie. Een marktgerichte en haalbare transitie vereist een diversiteit aan technologische oplossingen.

Wijziging COâ‚‚-normen: Korte-termijnwinsten moeten in lijn zijn met technologie-neutrale ambitie

Hoewel de EU terecht streeft naar klimaatneutraliteit, moeten we erkennen dat consumenten en markten een sterke voorkeur tonen voor een mix van technologieën. Echte vooruitgang betekent dat we alle haalbare oplossingen – of het nu hybride, elektrisch of CO₂-neutrale brandstoffen zijn – op gelijke voet behandelen binnen een technologie-neutraal kader. De vraag naar hybride voertuig­en stijgt in belangrijke markten zoals China en de VS, terwijl de interesse in batterij-elektrische voertuig­en is gestagneerd. Meer keuze in technologie vergroot de zekerheid,” aldus Benjamin Krieger, secretaris-generaal van CLEPA.

Een recent onderzoek van Deloitte onderstreept deze verschuiving, en toont een afnemende vraag naar batterij-elektrische voertuig­en (BEV’s) in China, de VS, India, Korea en Japan, terwijl hybride oplossingen aan populariteit winnen als pragmatisch alternatief. “Hybrides blijken een ‘best of both worlds’-oplossing te zijn – ze reduceren emissies en brandstofverbruik zonder de beperkingen van laadinfrastructuur,” voegt Krieger toe. “De Europese toeleveranciers staan klaar om te innoveren, maar we hebben een regelgevend kader nodig dat alle werkbare technologieën ondersteunt. De Commissie moet een duidelijk signaal afgeven dat technologie-neutraliteit prioriteit heeft.”

Directe én structurele actie vereist

Om een evenwichtige, consumentgerichte en effectieve transitie naar schone mobiliteit te waarborgen, roept CLEPA beleidsmakers op om de volgende stappen te zetten:

  1. Korte termijn: Handhaaf de 2024 ‘Utility Factor’ voor plug-in hybride elektrische voertuig­en (PHEV’s) in de Type­goedkeuringsverordening, om hun rol in emissiereductie te behouden.
  2. Lange termijn: Voer uiterlijk eind dit jaar een substantiële herziening van de CO₂-regelgeving door, waarbij een sterk, technologie-neutraal kader wordt gecreëerd dat de schone transitie richting 2035 ondersteunt. Introduceer duidelijke juridische vereisten en erken expliciet “voertuig­en die uitsluitend rijden op CO₂-neutrale brandstoffen” in het regelgevend kader.

Voorstel Verordening van het Europees Parlement en de Raad