Nieuws

Zakelijke elektrische motorfiets in 2023 in aanmerking voor belastingvoordeel

RAI Vereniging is zeer verheugd dat de elektrische motorfiets als bedrijfs­voertuig in 2023 in aanmerking komt voor een belastingvoordeel. Sectie­manager motorfietsen RAI Vereniging Martijn van Eikenhorst: “Steeds meer ondernemers en overheids­instanties ontdekken de voordelen van de motorfiets. Bijvoorbeeld voor zakelijk woon-werkverkeer, maar ook voor onze veiligheid. Denk aan de politie, marechaussee en de brandweer. Daarom ook onze succesvolle inzet om deze onderdeel uit te laten maken van de subsidieregeling MIA\Vamil. Zo stimuleer je de zakelijke overstap naar schone en stille mobiliteit.”

Zakelijke elektrische motorfiets in 2023 in aanmerking voor belastingvoordeel

RAI Vereniging heeft het klimaatakkoord ondertekend en zet zich al jaren samen met haar leden in om in Nederland stille, schone en zuinige voertuig­en te laten rijden. De overstap moet technisch en financieel wel haalbaar zijn. Naast de inzet voor duurzame mobiliteit is de betaalbaarheid van mobiliteit een belangrijk thema. Dit moet hand in hand gaan en geldt zowel voor particulieren als ondernemers. RAI Vereniging heeft zich daarom in 2022 weer ingezet om duurzame mobiliteits­vormen en bedrijfs­middelen voor de zakelijke markt goed te borgen in de MIAVamil voor 2023. We zijn verheugd dat de elektrische motorfiets nu op de lijst staat, naast andere voertuig­en en bedrijfs­middelen, zoals een bestel­wagen.

Overheids­subsidieregeling MIAVamil

Bedrijfs­voertuig­en die in aanmerking komen voor deze subsidieregeling zijn stille, schone en zuinige transportmogelijkheden. Op de weg, op het water, over het spoor en door de lucht. Elk jaar brengt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een zogeheten (positieve) milieulijst uit. Hierop staan merken die dat jaar in aanmerking komen voor een belastingvoordeel. Het doel van deze regeling is om het makkelijker te maken om over te stappen naar stille, schone en zuinige transportopties. Deze transportmogelijkheden zijn momenteel in aanschaf nog duurder dan minder schone opties. Als ondernemer verdien je niet ineens meer. Om de overstap betaalbaar te maken, is daarom deze regeling tot stand gekomen. Ondernemers moeten binnen drie maanden na aanschaf de subsidieregeling hebben aangevraagd.

Controleren van de lijsten cruciaal

Onze leden die een batterij elektrisch voertuig (BEV) en/of waterstof­voertuig (FCEV) voor zakelijk gebruik en/of elektrische taxi met 9 zitplaatsen leveren, roepen wij op de daarvoor beschikbare ‘positieve lijsten’ te controleren. Mochten er producten opstaan die daar opgenomen zouden moeten worden, dan kan dit alsnog bij RVO worden aangegeven via: Positieve lijsten - MIAVamil (rvo.nl).

Hier is meer te vinden over de regeling: Mobiliteit en MIAVamil (rvo.nl).