Nieuws

Zes miljoen voertuig­en duurzaam gerecycled

In totaal zijn in de afgelopen dertig jaar zes miljoen afgedankte auto’s aantoonbaar duurzaam gedemonteerd en gerecycled. In deze periode heeft de sector een reuzesprong gemaakt. Waar auto’s voorheen veelal op het erf werden gedemonteerd, zijn er nu meer dan tweehonderd professionele autodemontagebedrijven aangesloten bij Auto Recycling Nederland (ARN). Het afgelopen jaar werd een recyclingprestatie behaald van 98.7 procent.

Zes miljoen voertuigen duurzaam gerecycled

De Stichting Auto Recycling is opdrachtgever van ARN. De financiering vindt plaats via de recyclingbijdrage op alle auto’s die voor het eerst een Nederlands kenteken krijgen. Het is dit jaar precies dertig jaar geleden dat Auto Recycling Nederland (ARN) is opgericht. ARN werkt samen met ruim 200 ketenpartners die met elkaar zorgen voor duurzame recycling van autowrakken en batterijen hieruit. Samen met bedrijven in de recyclingketen zorgt ARN ervoor dat ten minste 95 procent van het gewicht van een auto nuttig wordt hergebruikt. Hiermee geeft ARN uitvoering aan de producentenverantwoordelijkheid van auto-importeurs.

Gemiddelde leeftijd 19,5 jaar

Auto’s gaan ondertussen steeds langer mee. De gemiddelde leeftijd waarop een auto wordt afgedankt ligt inmiddels op 19.5 jaar. Sinds 1995 zijn er 7.091.443 sloop­auto’s in Nederland geregistreerd. Het merendeel hiervan (ca.85%) is bij de ketenpartners van ARN gerecycled. Dit betekent dat veel onderdelen van een afgedankte auto een tweede leven krijgen. Denk aan de versnellingsbak, startmotor en koplampen. Nadat alle bruikbare delen zijn gedemonteerd gaat het wrak voor verdere verwerking naar een shredderbedrijf om daar te worden vermalen tot kleine stukjes metaal en restmateriaal. De teruggewonnen metalen, zoals koper, ijzer en aluminium, worden gebruikt door de metaalverwerkende industrie. Het restmateriaal gaat voor verwerking naar het PST-bedrijf voor nieuwe nuttige toepassingen.