FIGIEFA

FIGIEFA (Federation Internationale des Grossistes, Importers & Exportateurs en Fournitures Automobiles) is de Europese koepelorganisatie voor de onafhankelijke distributeurs van automotive vervangingsdelen en vertegenwoordigt 21 landen middels nationale Associaties.

FIGIEFA

De centrale doelstelling is het in stand houden van de vrije markt voor automotive vervangingsdelen, -service en –reparatie en de monitoring van relevante wetgeving.
Namens de distributiebedrijven is FIGIEFA aanspreekpunt voor de Europese instanties en andere associaties.

De belangrijkste activiteiten zijn:

• Monitoring van de nieuwe Automotive Selectieve Distributie Wetgeving, BER1400/2002
  • Euro 5 en 6; voorziening van technische informatie
  • Implementatie van het Modellenrecht door het Europese Parlement en in de Raad van Ministers (Co-decision procedure)
  • De impact van nieuwe garantiesformules voor nieuwe auto’s op de aftermarket
  • De bevordering van Electronische informatie verstrekking
  • Monitoring van Product Piracy.
  • Herziening artikel 82
  • Coördinatie Right to Repair Campagne (R2RC)

Right to Repair Campagne (R2RC)
Auto’s zijn hoe langer hoe meer "computers op wielen" geworden. Terwijl de technologische innovaties zorgen voor een betere emissiecontrole en voor meer veiligheid en comfort, wordt onderhoud en reparaties van een voertuig een steeds grotere uitdaging. Zonder een eerlijke en volledige toegang tot de technische informatie, multi-brand diagnose apparatuur, reserveonderdelen en opleiding, zal de merkonafhankelijke automotive vervangingsmarkt niet langer in staat zijn om aan de 260 miljoen automobilisten in de EU het huidige kwaliteitsniveau en onderdelen te voorzien, waarop ze recht hebben in het kader van de nazorg van hun auto's.

Veel lokale en Europese beleidsmakers zijn onvoldoende op de hoogte van deze situatie en van de bijdrage die de merkonafhankelijke automotive vervangingsmarkt levert aan de economie en de samenleving binnen de EU.

Om de zichtbaarheid te verbeteren en de toekomst van deze vitale sector veilig te stellen, hebben de vervangingsmarkt en automobilistenvertegenwoordigers zich verenigd om niet alleen hun recht op reparatie te verdedigen, maar nog belangrijker, ook het recht van de consument om hun voertuig te laten onderhouden in een werkplaats van hun keuze.

Europese wetgeving

Europese verordeningen hebben een steeds groter effect op de markt van onderdelen voor voertuigen, werktuigen en uitrustingen, onderhoud en reparaties. Brussel vaardigt meer en meer wetten uit, en neemt de rol van de nationale regeringen over.

De mogelijkheden van de bedrijven in de vervangingsmarkt om kwalitatief hoogstaande reparaties en onderhoud tegen concurrende prijzen te verlenen, hangt af van een goede wetgevende omgeving waarin de dominantie van de autofabrikanten wordt gecompenseerd door de rechten van de consument en de bescherming van de MKB’s.

U kunt ook contact opnemen met Jeroen van de Braak.

FIGIEFA voert het Europese secretariaat van ECAR (Modellenrecht alliantie) en AFCAR (BER 1400/2002 alliantie).

RAI Autovakvertegenwoordiger:
J. van de Braak