Bandenlabel

Alle banden geproduceerd vanaf 1 juli 2012 moeten volgens de eisen van de Europese Verordening inzake het bandenlabel verkocht worden.

bandenlabel

De Europese Verordening 1222/2009 inzake het bandenlabel stelt verschillende eisen aan de leveranciers, importeurs, distributeurs en retailers van banden bij het vermarkten van nieuwe banden.

Eigenschappen
De regelgeving schrijft voor dat bepaalde eigenschappen van banden gecommuniceerd moeten worden naar de koper van de band. De informatie heeft betrekking op:

• De rolweerstand van de band (en bijbehorende impact op het brandstofverbruik van het voertuig).
  • De grip op nat wegdek van de band (en de bijbehorende impact op de veiligheid van het voertuig).
  • Het extern afrolgeluid van de band, buiten het voertuig, weergegeven in decibels.

Het betreft zowel banden voor personen- en bestelauto’s als banden voor bedrijfsvoertuigen (trucks, bussen en aanhangwagens).

Voorlichtingsmateriaal
RAI Vereniging heeft in samenwerking met BOVAG, het ministerie van Infrastructuur & Milieu en VACO voorlichtingsmateriaal ontwikkeld. De bijbehorende stroomschema's vindt u hier.

Handhaving
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is verantwoordelijk voor de handhaving. Meer informatie is beschikbaar op de ILenT website.

Meer informatie: Eugène Moerkerk, e.moerkerk@raivereniging.nl