Fietsverlichting: wat zijn de regels in Nederland?

De bepalingen omtrent fietsverlichting staan in de Regeling Voertuigen (RV) en het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV).

fietsers in het donker

In de RV staat welke retroreflecterende voorzieningen permanent aanwezig moeten en mogen zijn, hoe ze gemonteerd moeten zijn en welke daarvan een typegoedkeuring moeten hebben.
In het RVV staat welke verlichting in het donker gevoerd moet worden en hoe die moet functioneren.

Losse lampjes
Achterlicht en koplamp hoeven niet meer vast op de fiets te zitten; het is toegestaan losse lampjes op het lichaam te dragen. Verder zijn tegenwoordig ook amberkleurige richtingaanwijzers toegestaan.

Een overzicht van de bepalingen uit RV en RVV kunt u hiernaast downloaden.

RAI Keurmerk Fietsverlichting
RAI Vereniging vindt dat fietsverlichting een cruciale rol speelt bij de zichtbaarheid en veiligheid van de fietser. Om de consument te helpen een keuze te maken voor een fietslampje dat hier het meest aan bijdraagt, heeft RAI Vereniging het RAI Keurmerk Fietsverlichting (RKF) ingevoerd.