ING - Automotive industrie draait op volle toeren

26-05-2016

Met een productiegroei van bijna 19% in 2015 en een bijna zo hoge groeiverwachting voor 2016 ontwikkelt de Nederlandse automotive industrie zich momenteel spectaculair. De omzet komt dit jaar uit op bijna € 11 miljard, twee jaar geleden was dit nog € 7,7 miljard. De industrie als geheel groeit dit jaar naar verwachting met 1,2%.

groei automotive

Dit blijkt uit het Vooruitzicht Industrie van ING Economisch Bureau.

Groei automotive industrie breed gedragen
Grote aanjager is VDL/Nedcar, die na een succesvolle start met de productie van Mini (medio 2014) sinds november 2015 een tweede model voor BMW produceert. Echter, de groei in automotive is breder gedragen. In 2015 trok bijvoorbeeld ook de vrachtwagenproductie van DAF aanzienlijk aan. Ten opzichte van eind 2015 is de productie inmiddels iets teruggeschroefd, maar ligt nog altijd aanzienlijk hoger dan een jaar geleden.

Toeleveranciers profiteren van groei Europese markt
Belangrijk ten slotte is de groeiende afzet van auto’s in Europa, wat de productie in onder meer Duitsland stuwt. Hierdoor profiteren ook onderdelen-leveranciers en andere industriële branches. Zo leveren de Nederlandse chemie en elektrotechnische industrie ieder meer dan € 1 miljard aan de auto-industrie en de (basis)metaal bijna € 2,5 miljard.

Het Vooruitzicht Industrie is hiernaast te downloaden.