ING: Terugkeer vertrouwen stuwt truckmarkt

20-10-2015

Investeringen op hoogste niveau sinds 2008

truck op snelweg

De terugkeer van volumegroei in het wegtransport heeft transporteurs in beweging gezet. Investeringen in trucks zijn in 2015 flink losgekomen. Het aantal registraties stijgt dit jaar naar verwachting tot 13.000. Dat is een stijging van ruim 30% waarmee het hoogste niveau sinds 2008 is bereikt. Ook na correctie van de Euro VI-dip begin 2014 blijft naar verwachting nog een stijging van 11% over. Volgend jaar doet de afzet slechts een kleine stap terug. Dit blijkt een analyse van ING Economisch Bureau.

Truckafzet maakt ook na correctie een sprong
De Nederlandse truckmarkt ziet de afzet in 2015 naar verwachting met ruim 30% toenemen. Deze groei is voor tweederde te danken aan de inzinking na invoering van Euro VI-uitstootnorm begin 2014. Toch blijft ook na correctie nog een groei van 11% over. Dit is toe te schrijven aan het aanhoudende volumeherstel op de wegtransportmarkt. Ook speelt mee dat de Euro VI-truck beter presteert dan verwacht en dat dit door de aandacht voor efficiëntie snel de norm is geworden. Achterblijven met materieel is hierdoor voor professionele bedrijven geen optie.

Europese truckmarkt maakt over de hele linie come-back
Ook in de rest van Europa herstelt de afzet van trucks. Naast Nederland laat het Verenigd Koninkrijk een sterke stijging zien, doordat hier de afzet na invoering van de EURO VI-norm eveneens terugviel. Voor Roemenië en Polen geldt dit niet. In deze landen groeit het wagenpark ondermeer door uitbreiding bij Nederlandse dochterbedrijven.

Het ING rapport kun u hier downloaden.