Monitor Fietsenverkoop

16-09-2016

Maandelijks publiceert GfK Retail and Technology de omzetmonitor Fietsenmarkt. Deze geeft informatie over verkoop via de vakhandel en in totaal, weergegeven in indexcijfers ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

Fietsers in de stad

De meest actuele versie van de Monitor is hiernaast te downloaden.

Juli 2016 
De verkoopcijfers lieten in juli een vrij stabiel beeld zien op totaal niveau, maar binnen de segmenten waren er ook verschillen. Zo steeg het aantal verkochte nieuwe fietsen met 0,4% tegenover een omzetgroei van 2%.

De vakhandel, in juli goed voor 93% van het aantal verkochte fietsen, liet een soortgelijk beeld zien. Hier werden 1% meer nieuwe fietsen verkocht vergeleken met een jaar eerder. De omzet groeide ook binnen de vakhandel gemiddeld met 2%.

E-bikes blijken ook in juli weer de motor achter de groei. Zo nam het aantal verkochte e-bikes toe met 9%. De gemiddelde prijs van een e-bike daalde met 3% naar €2.050. Als gevolg van deze prijsdaling, groeide de omzet nog wel met 6%.
Opvallend is de groei binnen hybride/tourfietsen. Zowel in volume als in omzet groeide dit segment met ruim 15%. Ook mountainbikes werden goed verkocht in de maand juli (+7%). De omzet liet echter een lichte daling zien van 1% als gevolg van een lagere gemiddelde verkoopprijs.

Sportshybride/racefietsen lieten ondanks de maand van de Tour de France geen groei zien. Hier daalde het aantal verkochte fietsen zelfs met 13%. Ook de omzet liet een daling zien (-9%). Stadsfietsen werden ook minder vaak verkocht. Hier daalde de afzet en omzet met zo’n 5%. Stadsfietsen blijven het grootste segment met een aandeel van 45% in het totaal aantal verkochte fietsen binnen de vakhandel.

Kinderfietsen lieten tot slot ook een daling zien. Hier daalde het volume met 2%, tegenover een omzetdaling van 7%.