Breed gedragen sectorplan als serieus alternatief voor autobelastingplannen Wiebes

31-10-2014

RAI Vereniging, BOVAG en Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) komen vandaag met een breed gedragen alternatief plan voor de gewraakte voorstellen inzake de autobelastingen in het ‘tussenjaar’ 2016, die momenteel bij de Tweede Kamer liggen.

Wiebes

Een alternatief dat de zakelijk rijder wél keuze biedt en dat wél een halt toe roept aan de marktverstoring.

Kern van het alternatief van de branche is dat er voor de zakelijke rijder veel meer te kiezen is dan in het autobelastingplan voor 2016 van staatssecretaris Wiebes. En daarmee voorkom je de forse marktverstoring die ingebakken zat in het oorspronkelijke plan.

Alternatief
Het huidige aantal van vijf bijtellingscategorieën gaat net als in het plan van Wiebes terug naar vier, maar het verschil is dat door enkele CO2-normen aan te passen, in de 20-procents categorie zuinige zakelijke modellen terecht komen.

Keuze voor zakelijk rijder
Gevolg: waar de zakelijk rijder aanvankelijk de keus had tussen een plug-in hybride met 14 procent bijtelling of een conventionele auto met 25 procent, kan die ook nu kiezen voor een zuinige zakenauto met 20 procent bijtelling.

Zuinige auto's 20%
Concreet: auto’s met een CO2-uitstoot van 80 t/m 106 g/km gaan in het plan van BOVAG, RAI Vereniging en VNA 20% bijtelling betalen in plaats van 25%.

Meer informatie: Harald Bresser