Stel bromfietshelm niet verplicht bij snelle elektrische fiets

28-05-2015

Verplicht gebruik van een bromfiets-/motorhelm zal het gebruik van de 'speed pedelec' fors doen afnemen. De potentie die deze snelle elektrische fiets in zich heeft, gaat daarmee vrijwel geheel verloren. RAI Vereniging pleit er daarom voor dat een geschikte fietshelm zou moeten volstaan.

Speed Pedelec

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is samen met het Interprovinciaal Overleg (IPO), de Fietsersbond, BOVAG, RAI Vereniging en Vereniging DOET tegen het verplicht gebruik van een bromfiets-/motorhelm voor de speed pedelec (snelle elektrische fiets).

Fietshelm
Het gebruik van een geschikte fietshelm (norm EN 1078) volstaat.

Overleg Tweede Kamer
Minister Schultz heeft het voornemen met ingang van 2017 de berijders van speed pedelecs te verplichten een helm te dragen die moet voldoen aan de eisen van een bromfiets- of motorhelm. De Tweede Kamer heeft vandaag een Algemeen Overleg over wegverkeer en verkeersveiligheid met de minister.

Verklaring
In de Verklaring 'Speed pedelec en helmgebruik' geven VNG, IPO, Fietsersbond, BOVAG, RAI Vereniging en Vereniging DOET een nadere onderbouwing van hun gezamenlijk standpunt. De verklaring is aan de Tweede Kamer gezonden.

Dossier
Over de ontwikkelingen, bijvoorbeeld in wet- en regelgeving, rond de speed pedelec vindt u hier ons speciaal dossier.