Wijzigingen RDW-procedures bij kentekenafgifte

01-10-2015

De RDW heeft een aantal wijzigingen doorgevoerd in procedures rond de (afgifte van de) kentekencard. Wij zetten ze hieronder graag voor u op en rijtje.

RDW logo

Nieuwe erkenninghouder voor kentekendiensten
Naast PostNL heeft nu ook de stichting Kentekenloket een erkenning gekregen om aan hun balies kentekendiensten te verrichten.

Aan de balies kunnen burgers voertuigen overschrijven en een schorsing plaatsen, verlengen en beëindigen. Maar ook een nieuw voertuig op naam zetten.

De kentekenloketten worden in de loop van dit jaar actief.

Digitaal overschrijven voertuig bij verkoop tussen consumenten
Bij het kopen van een voertuig moet het kenteken op naam gezet worden van de nieuwe eigenaar (overschrijven). Voorheen moest de voertuigeigenaar die een voertuig rechtstreeks van de vorige eigenaar kocht hiervoor persoonlijk verschijnen aan een kentekenloket.

Per 1 oktober kunnen burgers ook online een voertuig overschrijven waarvoor een kentekencard is afgegeven. De RDW biedt met 'Online voertuig overschrijven' een alternatief om hun voertuig zelfstandig over te schrijven. Daaraan worden wel een aantal voorwaarden gesteld, zoals het gebruik van DigiD en een NFC-kaartlezer. En het kan alleen toegepast worden bij voertuigen met een kentekencard.

Maatregelen tegen kwijtraken tenaamstellingscode
Steeds meer mensen raken een of meerdere delen van de tenaamstellingscode kwijt. De tenaamstellingscode hoort bij de kentekencard en is nodig om het kenteken van voertuigen over te schrijven. In 2014 vroegen 40.000 mensen een vervangende tenaamstellingscode aan. Dit jaar zijn er tot en met augustus al 60.000 vervangende codes verstrekt. De RDW verwacht meer vraag naar een vervangende code omdat er steeds meer kentekencards in omloop komen.

De RDW probeert dit met een aantal maatregelen tegen te gaan. Zo krijgt de koper bij de balies van PostNL, Kentekenloket en RDW meer instructies over het bewaren van de code. Ook gaan PostNL en RDW een hoesje met aanvullende informatie ontwikkelen dat bij PostNL om de kassabon met tenaamstellingscode wordt gevouwen.

Mocht de koper de code toch kwijtraken, dan kan hij voor een sterk verlaagd tarief een vervangende tenaamstellingscode aanvragen. Het tarief voor een vervangende tenaamstellingscode wordt per 1 oktober 2015 van 15 naar 1 euro teruggebracht.

Factsheets
Bij alle drie de onderwerpen heeft de RDW een factsheet gemaakt die u hiernaast kunt downloaden.

Meer informatie: Kees Pereboom