Staatssecretaris Dijksma: omissie verwijderen van roetfilters in wetgeving herstellen

11-12-2015

Sinds begin dit jaar is het verwijderen van roetfilters van dieselauto's niet meer strafbaar. Reden hiervoor is het simpele feit dat de hiervoor noodzakelijke wettelijke bepaling door het ministerie van Infrastructuur en Milieu is geschrapt.

roetfilter

Daarmee is het verwijderen van roetfilters van dieselauto’s niet meer strafbaar. Vervolgens heeft het departement nagelaten met nieuwe wetgeving te komen, schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma gisteren in een brief aan de Tweede Kamer.

In haar brief geeft Dijksma als verklaring dat dit gebeurde bij een opschoningsoperatie van zogenoemde 'dode' regelgeving.

Naar aanleiding van signalen vanuit RAI Vereniging en verschillende andere belangenorganisaties wil ze 'deze omissie zo snel mogelijk corrigeren'. Begin volgend jaar presenteert ze een nieuw voorstel, waarmee kan worden opgetreden tegen het verwijderen van of rijden zonder roetfilter.

APK
Binnen RAI Vereniging is het RAI Equipment Platform er voorstander van om actief op te treden tegen het verwijderen van roetfilter. Bijvoorbeeld door controle op de aanwezigheid en werking van het roetfilter onderdeel te maken van de APK-keuring.