RDW publiceert jaarverslag over 2015

15 april 2016

De RDW heeft de verantwoordelijkheid om een ‘formeel’ jaarverslag te publiceren: het zogenoemde wettelijk jaarverslag. Dat is een uitgebreid document waarin onderwerpen als missie, wettelijke taken, maatschappelijke ontwikkelingen, maatschappelijke rol, en strategie aan de orde komen. Maar uiteraard ook de financiële jaarrekening.

RDW jaarverslag

Daarnaast is er aandacht voor strategische activiteiten, kerntaken en de belangrijkste projecten. Waarbij de RDW ook de belangrijkste trends schetst die zij ziet in de automotive wereld. Het wettelijk jaarverslag 2015 van de RDW is te vinden op www.jaarverslag.rdw.nl.

Naast het wettelijk jaarverslag is er ook een verkorte versie waarin een beperkt aantal algemene en actuele aspecten behandeld wordt; die verkorte versie kunt u hiernaast downloaden.

 

Recalls
Een van de onderwerpen die in het wettelijk jaarverslag aan de orde komt, betreft recalls. Als er een probleem in een voertuig is met een mogelijk gevaar voor de verkeersveiligheid en/of het milieu, dan moet een fabrikant een recall of terugroepactie uitvoeren. In 2015 waren er 261 gepubliceerde recalls. Dit is een stijging van 26% ten opzichte van 2014. 

Deze stijging komt volgens de RDW, maar dit staat niet in het jaarverslag, doordat fabrikanten meer gebruik maken van deze mogelijkheid en dat bijvoorbeeld een onderdeel (bijvoorbeeld airbags) in meerdere merken is verwerkt. Heeft zo'n onderdeel een storing, dan moeten meerdere merken een recall doen met als gevolg meerdere recall meldingen. Andere reden voor de stijging is dat de RDW actief recall meldingen buiten Europa volgt en onderzoekt of deze storingen ook betrekking hebben op voertuigen die ook in Nederland rondrijden.

Meer informatie : Kees Pereboom