Meeneemheftrucks gaan uitgezonderd worden van kentekenplicht

8 juli 2016

Zoals eerder gemeld krijgen Langzaam Rijdende Voertuigen (LRV’s) per 1 januari 2017 een eigen kenteken. Een bepaalde groep voertuigen binnen de LRV’s is echter uitgezonderd van die kentekenplicht; meeneemheftrucks gaan toegevoegd worden aan die groep.

meeneemheftruck

LRV’s zijn vooral tractoren, aanhangwagens achter tractoren, en mobiele machines. En meeneemheftrucks vallen onder de definitie van mobiele machine.

Een eigen kenteken voor meeneemheftrucks zou betekenen dat in de ‘meeneemsituatie’ er twee kentekens te zien zijn aan de achterzijde van het voertuig; dat van het voertuig en van de meeneemheftruck.

Dat werd door politie en OM als een onwenselijke situatie beschouwd.

Daarom is onderzocht of meeneemheftrucks ook uitgezonderd konden worden van de kentekenplicht. Dat is positief uitgevallen en daarom is besloten meeneemheftrucks toe te gaan voegen aan de groep uitgezonderde voertuigen.

Nieuwe meeneemheftrucks zijn na 1 januari 2017 nog wel steeds gewoon een mobiele machine, maar alleen niet kentekenplichtig. Dat betekent dat meeneemheftrucks niet hoeven te voldoen aan de toelatingseisen, maar bij gebruik op de openbare weg wél aan de permanente eisen van mobiele machines moeten voldoen.

Feitelijk verschilt dat niet heel veel van de huidige situatie, waarin meeneemheftrucks vallen onder de categorie ‘Motorvoertuig Met Beperkte Snelheid’, waarvoor ook permanente eisen gelden.

Meer informatie: Kees Pereboom