NL-normering helm speedpedelec krijgt Europese navolging

8 juni 2017

De Europese en Nederlandse fietsindustrie hebben een klinkend resultaat behaald bij de normering voor de speedpedelec-helm. De leden van de EU-commissie CEN TC 158 Headprotection hebben ingestemd met het ontwikkelen van specifieke eisen daarvoor.

logo NTA fietshelm speed-pedelec

De lobby om de Nederlands-Europese aanpak navolging te laten krijgen, is dus een succes gebleken.

Dit is gebeurd op initiatief van het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) en RAI Vereniging en met inzet van de leden van de Europese brancheorganisatie CONEBI.

In Nederland kennen we deze speciale norm voor speedpedelec-helmen inmiddels als de NTA 8776. Met daarbij behorend het door NEN opgestelde certificeringsschema NCS 8776.

Expertgroep
De expertgroep die NCS 8776 heeft opgesteld bestaat uit: ABUS, Accell Group, BBB Cycling, Het Belgische instituut voor verkeersveiligheid, Bell Sports, CONEBI, Gazelle, KASK, MET Helmets, Pon, RAI Vereniging, Riese & Müller, TASS International, Telefication en TNO.

Naar Europese CEN-norm
Dit succes betekent dat gewerkt gaat worden aan een CEN Technische Specificatie. Er zal een soortgelijk traject gevolgd worden als in Nederland al heeft plaats gevonden. De komende tijd zal het projectplan uitgewerkt worden en deelnemers gevraagd worden te participeren in de werkgroep.

Uiteindelijk is het aan de nationale overheden van de EU-lidstaten of zij de nieuwe norm opnemen in de wet, zoals ook het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) heeft gedaan naast de mogelijkheid van het dragen van de R22 (motor) helm.