Vernieuwde striping voor hulpverleningsvoertuigen

23 april 2019

Hulpverleningsvoertuigen van de overheid krijgen sinds april 2019 een nieuw uiterlijk om nog beter zichtbaar te zijn. De nieuwe striping wordt overigens gefaseerd ingevoerd op nieuwe voertuigen.

De bekende strepen van politie, brandweer, ambulance, Koninklijke Marechaussee, Reddingsbrigade Nederland, Veiligheidsregio’s en Defensie (OOV-striping) worden vernieuwd. Waardoor deze ’s nachts nog duidelijker te zien zijn.

Het huidige ontwerp van de OOV-striping dateert uit 1993. Inmiddels zijn er folies die het licht vooral ‘s nachts beter reflecteren waardoor de strepen in het donker nog duidelijker zichtbaar zijn. De strepen worden daarnaast tweemaal zo breed en wat hoger geplaatst.

Dit sluit beter aan bij het ontwerp van de moderne voertuigen, die ronder en breder van vorm zijn dan oudere modellen. Verder zijn twee kleuren verhelderd. De roodoranje streep van politie en Marechaussee wordt rood, net als van de ambulance, en de Marechaussee krijgt een iets aangepaste tint blauw.

Gefaseerd invoeren

Om de kosten zo laag mogelijk te houden, is afgesproken dat voertuigen bij vervanging de nieuwe strepen krijgen. Het verbeterde ontwerp wordt daardoor geleidelijk zichtbaar in het straatbeeld.

Voertuigen van hulpverleningsdiensten moeten opvallend en herkenbaar zijn voor andere weggebruikers. Naast hun zwaailicht of sirene zijn ze altijd herkenbaar aan het eigen kleurgebruik en de strepen. Dit ontwerp is beschermd en het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) is namens de minister van Justitie en Veiligheid aangewezen om het gebruik te reguleren en controleren.