"Onvoldoende aandacht voor veiligheid licht gemotoriseerde voertuigen"

18 oktober 2019

Tot deze conclusie komt de Onderzoeksraad voor Veiligheid in het onderzoek dat werd uitgevoerd naar aanleiding van het ongeval met een Stint in Oss vorig jaar.

"Er is onvoldoende aandacht voor veiligheid bij het op de weg komen van nieuwe licht gemotoriseerde voertuigen, zoals elektrische (bak)fietsen en scootmobiels. Dit komt mede door de grote verscheidenheid aan toelatingsprocedures, die afwisselende of helemaal geen eisen stellen aan de veiligheid van de voertuigen. Bovendien is er onvoldoende zicht op het effect van veel verschillende voertuigen op de verkeersveiligheid".

Tot deze conclusie komt de Onderzoeksraad voor Veiligheid in haar rapport ‘Veilig toelaten op de weg – Lessen naar aanleiding van het ongeval met de Stint’ dat deze week is gepubliceerd.

Er verschijnen steeds meer verschillende voertuigen op de weg. Met name op het fietspad wordt het steeds drukker met diverse soorten voertuigen. De toelating en mogelijke keuring van deze voertuigen kan onderverdeeld worden in vier verschillende categorieën, zo schrijft de Onderzoekraad.

Bijzondere bromfietsen

Naast voertuigen die zonder keuring of via Europese procedures op de weg komen, bestaat er in Nederland een categorie voor bijzondere bromfietsen. Deze is ontstaan onder grote politieke druk om innovatieve voertuigen, zoals destijds de Segway, simpel en snel toe te laten op de openbare weg. Deze categorie vertoont echter tekortkomingen.

De definitie van deze categorie was tussen 2007 en 2015 erg breed, zodat veel verschillende soorten voertuigen hier binnen vielen en dus gemakkelijk op de openbare weg konden komen. Het toelatingsproces werd voorts eenvoudig ingericht en week sterk af van de Europese procedures: er werden minimale eisen gesteld aan het voertuig en de veiligheid daarvan. Hierdoor ontbrak een effectieve veiligheidstoets voordat de voertuigen op de weg kwamen.

Aanbevelingen

De Onderzoeksraad doet aanbevelingen voor het veilig toelaten tot de weg van nieuwe (categorieën) voertuigen en  Inmiddels zijn betrokken organisaties, waaronder RAI Vereniging, in gesprek met het ministerie van IenW en de RDW over de toetsing en toelating van nieuwe lichte voertuigen.


Contactpersoon
Martijn van Eikenhorst
Martijn van Eikenhorst
Sectiemanager RAI Equipment / Scooters / Motoren
+31 20 504 4923
Sacha Boedijn
Sacha Boedijn
Sectiemanager Fietsen
+31 20 504 4943