Amsterdam subsidieert uitstootvrije bedrijfsauto’s

20 december 2019

Sinds 5 december zijn er nieuwe subsidies beschikbaar voor de aankoop van uitstootvrije taxi’s, bestelauto’s, vrachtauto’s en autobussen. De gemeente Amsterdam heeft 2 miljoen euro uitgetrokken voor uitstootvrije bedrijfswagens en 1 miljoen voor uitstootvrije taxi’s.

De gemeente kondigde eerder al in haar Actieplan Schone Lucht een groot aantal plannen aan. Zo moeten in 2025 alle bedrijfsvoertuigen in de stad uitstootvrij zijn. De nieuwe subsidies helpen om deze overstap te maken. De gemeentelijke bijdrage loopt van maximaal€ 3.000 voor een taxi tot € 40.000 voor een bestelauto, vrachtwagen of autobus.

Nieuw in de regeling is dat zowel een nieuw als een gebruikt uitstootvrij voertuig wordt gesubsidieerd. Voorwaarde daarbij is dat ‘in ruil’ een voertuig op fossiele brandstof wordt uitgeschreven. De subsidie is voor elektrisch en waterstof en is ook in te zetten bij leasecontracten.

Particuliere diesels

Deze subsidies zijn primair bedoeld voor bedrijven die in Amsterdam gevestigd zijn of daar veel rondrijden. De gemeente werkt ook aan een subsidie voor particuliere Amsterdammers die vanaf januari 2020 hun oude diesel laten slopen.

De eerdere subsidieregeling voor de aanschaf van elektrische voertuigen voor zakelijk gebruik liep op 1 oktober af. De regeling voor elektrische taxi’s stopte al eerder dit jaar. De gemeente noemt beide een succes en het subsidieplafond was voor het einde van de regeling al bereikt.

Kijk op www.amsterdam.nl/subsidies voor alle details en de aanvraag.