WLTP-boek nog niet gesloten: Kamer zeer kritisch over brief staatssecretaris Vijlbrief

19 juni 2020

De Tweede Kamer laat zich echt geen knollen voor citroenen meer verkopen over de WLTP. Drie leden van de Commissie Financiën trapten gisteren stevig op de rem over deze brief over fiscale toezeggingen en moties van staatssecretaris Vijlbrief van vorige week.

Een nieuw schriftelijk overleg wordt gepland en de Kamer wil voor dinsdag 15:00 uur antwoord op haar kritische vragen over de second opinion van SEO.

In zijn brief beweert staatssecretaris Vijlbrief dat de toezegging van budgetneutrale omzetting in de WLTP is nagekomen. Daarnaast omschrijft hij een nieuw onderzoek in relatie tot de motie Lodders/Omtzigt over budgetneutraliteit in de zin van ‘portemonneeneutraliteit’ voor de autokoper.

Wij hebben moeten constateren dat die omschrijving opnieuw zou leiden tot een onderzoek dat geen antwoord geeft op de juiste vraag en bovendien veel te laat gereed zou zijn:

  • Onderzoek naar gedragsreacties als gevolg van de omzetting van de NEDC-CO2-uitstoot naar de WLTP-CO2-uitstoot als grondslag van de bpm
  • Over de maanden voor en na de omzetting per 1 juli 2020
  • Oplevering eind 2020

De Kamer deelde onze visie dat het gezien de vele vragen, een motie en afwijzen daarvan nogal bijzonder is om te beweren dat de toezegging budgetneutraliteit al is waargemaakt.

Helma Lodders (VVD) wil het antwoord op de schriftelijke vragen over de second opinion van SEO uiterlijk dinsdag 15:00 uur hebben, zodat er indien nodig nog voor het zomerreces een VSO kan worden aangevraagd. Edgar Mulder (PVV) liet weten dat in Kamerbrief ten onrechte wordt gesteld dat toezegging en motie inzake de WLTP zijn afgedaan en Pieter Omtzigt (CDA) tot slot ondersteunde dat: "in zijn geheel niet uitgevoerd en raar om dat te stellen terwijl er net zeer kritische vragen zijn gesteld (over WLTP dus). Verder is besloten dat er nog een kort schriftelijk overleg komt om deze punten te maken, dus vooral over niet afgedane moties/toezeggingen.

Kortom, het WLTP-boek is nog niet uit.


Contactpersoon
Miranda Maasman
Miranda Maasman
Public Affairs adviseur
+31 20 504 4949
Wijnand de Geus
Wijnand de Geus
Sectiemanager Personenauto's en lichte bedrijfswagens / Zware bedrijfswagens
+31 20 504 4912